Modern Konst

Har du svårt att hitta samtida konst som både talar till dig och som kommer passa i din nuvarande bostad? Kanske vill du påbörja en egen konstsamling men har inte koll på alla detaljeLäs merr för att göra ett lämpligt köp? Kanske blir du så insvept i alla färger och linjer att när du väl börjar måla ditt hem upptäcker du att skalan är helt fel. Genom ett systematisk tillvägagångssätt för att köpa samtida konst kan du eliminera gissningar och hjärtesorg senare.

Hur man köper samtida konst

När folk pratar om att köpa konst finns det en missuppfattning om att det inte är nåt alla kan göra. Målningar förknippas med konstgallerier, människor i cocktailkostymer som smuttar på champagne och observerar konstverk med en intensitet som går utöver vanliga dödligas förståelse. Det går hand i hand med auktionshus som tillkännager sina gigantiska försäljningssiffror för allmänheten, vilket folk sen tror är det genomsnittliga priset på konst. Samtida konst har skapats av konstnärer sedan 1970. Den reflekterar den samtida kulturen och försöker ta itu med frågor som är relevanta idag. De flesta människor är förvånade över hur prisvärd samtida konst kan vara.

Lär dig mer

Som med det mesta i livet, det är bättre att ha ordentlig kunskap om det du vill investera i. Känn till de olika nischerna inom kategorin samtida konst, lär dig vilka de etablerade konstnärerna är och vilka nykomlingarna är.

Lär känna dig egen smak

Låt din egen smak och preferenser utvecklas genom att besöka konstutställningar och gallerier. Vi lockas alla av vissa färger, texturer och teman. Titta runt ditt vardagsrum och så kommer du att notera vissa trender som man anpassar sig till. Är du dragen till fotografi och verklighetstrogna bilder? Föredrar du abstrakta konstverk och deras pulserande estetik? Letar du efter konstverk med social rättvisa som tema och vill du att din konst ska säga något om vem du är? Vill du att din konst ska reflektera vissa värderingar och principer? Eller är du dragen till Andy Warhol-liknande kitsch? Att veta vad man gillar minskar förvirringen och hjälper dig att fokusera i din jakt på det perfekta konstverket. Det är också viktigt att du har en uppfattning om de nuvarande prisklasserna.

Välj ditt medel försiktigt

Samtida konst hamnar i de breda kategorierna fotografi, blandad mediakonst, oljemålningar och till och med skulpturer och canvastavlor. Tavlor, fotografier och canvastavlor är i allmänhet billigare än orginalmålningar. Canvastavlor är ett särskilt användbart medium. Har du hittat en målning som du älskar eller kanske ett samtida fotografi? Överväg att återskapa det på en canvastavla. De håller i allmänhet längre än fotografier och i vissa fall kan de även vara av bättre kvalitet tack vare dagens teknologi. En canvastavla är också lättare för plånboken när det kommer till skala. Ett större konstverk som täcker en hel vägg är mer tillgänglig än en oljemålning skulle vara.

Skala, skala och mer skala

Tro inte på dem när de säger att storlek inte spelar någon roll. När det gäller samtida konst har storleken betydelse. En större canvastavla kommer att göra ett större intryck är en medelstor och har förmågan att helt förändra ett rum.

Osäker på storlek

Tänk på rummets storlek: större är alltid bättre när du ska fylla synfältet och maximera effekten det har på rummet. Om det är högt i tak, välj en lång, vertikal tavla som för blicken uppåt och fyller ut rummet. Om det är lågt i tak, överväg en mindre tavla med ett landskap. Häng målningen där det finns mindre möbler så att ditt rum verkar visuellt fylligare. Tänk på väggen: är väggen smal och hög eller har den mer landskapsformat? Välj ditt konstverk med detta i åtanke och dimensionera din tavla så att den tar upp två tredjedelar till tre fjärdedelar av väggen. Tänk på placeringen: målningens mittpunkt bör vara i ögonhöjd. Ett vanligt misstag är att hänga tavlan för högt.

Instinkter är viktiga

Du trodde alltid att det var en myt, hela den här grejen med kärlek vid första ögonkastet. Sen hände det. Du snubblade över ditt eget hjärta och blev förälskad i ett konstverk. "Men det är helt fel", säger ditt sinne när du går igenom listan. "Köp det", säger ditt förtrollade hjärta. Följ ditt hjärta. Köp en målning du älskar. Konst är alldeles för personligt för att begränsas av regler och förordningar. Den är lika flytande som blodet i dina ådror och lika verklig som organet som pumpar det. Följ alltid ditt hjärta.
Produktinformation