Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-2 dagar.

  Intervju med Jonna Jinton: “Alla bilder betyder väldigt mycket för mig"

  Det var nästan två år sedan Jonna Jinton lanserade sin första tapetkollektion The Soul of Nature  och sedan dess har hennes bilder fått pryda hem världen över.

  Nu är Jonna aktuell med en ny kollektion Northern Wilderness som består av 30 stycken naturmotiv som porträtterar det nordiska landskapet och speglar naturens skiftningar under alla fyra årstider.

  Bakom varje fotografi döljer sig en historia. Jonna berättar att hon vet precis när och var varje bild är tagen och att hon tydligt kan minnas hur det kändes i stunden. Vi passade på att ställa några frågor till Jonna och djupdyka lite mer i berättelserna bakom.

  Jonna Jinton aktuell med en tapetkollektion Northern Wilderness
  Jonna Jinton aktuell med en ny tapetkollektion.

  Hur ser en typisk fotodag ut för dig?

  En typisk fotodag börjar antingen väldigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen/natten beroende på vilken årstid det är. När det försommar är jag ofta ute hela natten och fotar eftersom ljuset är som bäst då. Jag fotar nästan aldrig i dagsljus utan inväntar det mjuka ljuset när solen är på väg upp eller ned, eller mitt emellan, på natten eller i midnattsljus.
  När det är rätt ljus så packar jag min kameraväska och mitt stativ. Ibland ger jag mig ut i skogen intill byn och ibland tar jag min bil och far iväg på skogsvägar och letar nya vackra platser. Och ibland, så åker jag bort i en hel vecka, till fjällen och bergen norrut. Då ägnar jag all min tid åt att hitta platser att fota på när ljuset blir bra. En hel del av bilderna i den nya kollektionen är tagna mer norrut bland annat vid Stekenjokk, Abisko och Stora Sjöfallet.

  Finns det någon bild från kollektionen som du minns extra mycket? Kanske nån historia du vill berätta om? 

  En av bilderna i kollektionen som jag minns extra starkt är Enlightenment Of Night. Bilden togs en natt när jag hade kört vilse på skogsvägarna uppe i fjällen. Jag hade ingen mobiltäckning och GPS:en hade lett mig in på villovägar och det var alldeles kolsvart ute, en mörk höstnatt. Så plötsligt när jag körde där i mörkret så blåste ett enormt norrsken upp på himlen, på bara några sekunder. Jag stannade bilen och ställde mig med kameran och stativet ute på grusvägen och började fotografera. De blev de bästa norrskensbilder jag någonsin tagit, och jag skrek rakt ut av lycka så det ekade genom skogarna. Då kändes det som om det var meningen att jag skulle köra vilse och hamna just där, just då, så att jag kunde ta just den bilden.

  Enlightenment Of Night by Jonna Jinton
  Enlightenment Of Night

  Det finns en favoritplats i närheten där hon bor som hon kallar för den "Magiska Skogstjärnen", en liten skogstjärn mitt inne i skogen där dimmorna alltid dansar på morgonen och natten. En plats som hon alltid går till när hon behöver hitta inspiration.

  Vilka andra bilder ligger dig lite extra varmt om hjärtat?

  Det finns tre bilder i kollektionen Celestial Dream, Stories Of The Ancient Forest och A Magical Place som alla är tagna vid skogstjärnen vid ett och samma tillfälle. Jag har spenderat otaliga morgnar vid tjärnen, men aldrig hade jag varit med om en så magisk morgon som just den. Dimman och ljuset skapade de mest fantastiska skådespel, och det kändes verkligen som att hamna mitt i en dröm. Jag är otrolig glad över att just dessa bilder blivit fototapeter i vår nya kollektion. Jag hoppas mina bilder ska kunna skänka lite inspiration till de som väljer att ha någon av dom som tapeter.

  A Magical Place. Bilden är tagen vid Jonnas absoluta favoritplats som hon hallar för den "Magiska Skogstjärnen".

  Var hämtar du din inspiration?

  Min allra största inspiration kommer från illustratören John Bauer. Redan när jag var liten så fick hans illustrationer mig att se och uppleva skogen på ett annat sätt. Han lyfte fram något mystiskt och trolskt, som verkligen präglat mig. Och den känslan som hans bilder gav mig, försöker jag nu att föra vidare och förmedla i mina bilder

  Har du något favoritmotiv i kollektionen?

  Det svårt att välja ett motiv eftersom alla bilderna betyder mycket på olika sätt. Om jag måste välja ett så blir det Celestial dream, som är taget vid den ”magiska skogstjärnen” som jag berättade om innan. Platsen är betydelsefull för mig och jag älskar tonerna i just den bilden.
  De blåa, gråa, svagt gröna och lite gult från solen som strilas genom dimman. Det är färger som jag tycker ger ett lugn och som jag tror gör sig väldigt bra som fototapet.
  Bilden känns väldigt ren, med bara några få detaljer som t.ex näckrosorna och det gamla trädet som hänger över vattnet. Och sen har jag alltid tyckt om den nedre högra sidan på bilden, där jag tycker att det ser ut som en liten stjärnhimmel i vattnet.

  Celestial Dream

  Om du fick välja på en drömplats att få tapetsera med din tapet, vilken plats skulle det vara?

  Jag skulle bli väldigt glad om någon av mina tapeter fick tapetseras på ett barnsjukhus. Jag minns en gång att en liten pojke (mina kompisars barn) tittade på en av mina fototapeter som de hade hemma hos sig, och berättade att han brukade se älgar i skogen bakom träden. Så han brukade sitta länge och titta tills han såg en älg. Jag blev så varm i hjärtat då. Barn har så mycket fantasi och jag tror att de kan skapa sina egna små sagor bara genom att titta på till exempel ett foto. Det vore väldigt fint om jag visste att någon av mina bilder får glädja barn varje dag. Sen, vore det himla coolt om jag t.ex fick en av mina tapeter på Googles huvudkontor :)

  Har du några spännande samarbeten framöver som du kan berätta lite om?

  Just i år spenderar jag mycket tid med bland annat min musik, så jag har lagt mest fokus på det just nu. Under 2019 kommer jag få lansera en till tavla på IKEA, och inom kort kommer jag även ut med en film jag jobbat med under våren som ett samarbete med Google och YouTube. Sen får jag se vad som händer. Det är nog det som är roligast med mitt jobb, att jag aldrig riktigt vet vad som händer härnäst. Det blir mer spännande så.

  Open Spaces
  Open Spaces
  Universe & Free Spirits
  Se vår inspirationsfilm av Jonna Jinton.
  Fler artiklar som kan intressera dig


  Snabb leverans

  Din beställning skickas inom 1-2 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

  100% Garanti

  Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.