Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-2 dagar.

  Inredningstrender 2020 – 6 stora trender för året

  Nytt decennium och nya trender! Hur ser inredningstrenderna för 2020 egentligen ut? Vad sticker ut på de stora inredningsmässorna? Anna María Larsson hjälper dig att navigera rätt i trenddjungeln.

  Foto: Anna María Larsson

  Tid till umgänge 

  2020 vill vi ska vara ett roligt år. Det blir det glada 20-talet igen, men med en medvetenhet. Vi vill ha tid att umgås och göra roliga saker tillsammans med de vi gillar. Vi inreder våra hem mer personligt, och möbler med en berättelse och historia är något vi hellre vill ha än något massproducerat som alla har. Tid har blivit en statussymbol och att ha tid för middagar, umgänge och personliga möten värdesätts högt. Och eftersom alla vill ha ett personligt hem och ha sin egen stil blir också allt tillåtet. Därav de många olika färgerna som spås bli årets trendfärger.

  Färger

  I år är det inte helt tydligt EN färg som är årets färg. Istället ser vi flera olika kulörer som utnämns till just årets färg. Det är allt från olika gula nyanser till en klassisk blå, mer jordiga bruna brända toner och rosa. Och det är nog just det. Färg är själva grejen, allt är tillåtet! Vi vill skapa en ombonad känsla och skapa hem att trivas i. Vitt har gått från att vara den neutrala standarden till att det neutrala och ”ofärgade” istället är i beige och gråa toner. På de få ställen vi har vitt är det just ett val snarare än att det är en standard.

  Även om allt är tillåtet inom färg så är ändå några färger trendigare än andra:

  Gult

  Foto: Anna María Larsson och Beckers

  Den gula färgen har varit med tidigare säsonger då vi har sett mycket av en senapsgul variant, och då kanske främst som detaljfärg, gärna även i kombination med rosa. Vi fortsätter det nya decenniet med gult men nu i fler nyanser, och även på större ytor. Vi kan se allt från de mer sofistikerade lite dämpade grå-gula nyanserna till det mer pigga solgula.

  Blått

  Foto: Jotun

  Den blå färgen är också ett säkert kort 2020. Vi ser mycket klassiskt blått som inger stabilitet och lugn. Men också den klarblåa färgen för den som vill trycka på lite extra. Blått i alla dess nyanser är rätt och funkar på allt från detaljer till hela rum. 

  Grönt

  Foto: Jotun

  Gröna nyanser ser vi fortsatt en hel del av. Det är allt från grågrönt och mintiga toner till den mer färgstarka gröna. Här kan du välja om du vill låta grönt vara den talande färgen och då kombinera med exempelvis vitt. Eller vill du att den ska vara ett glatt komplement till en annan färg som till exempel rosa?

  Rosa

  Foto: Beckers

  Rosa fortsätter att vara en trendfärg men som nu nästan har blivit ett naturligt inslag utan att kännas för rosa. Kanske har vi vant oss? Rosa varma toner ger en ombonad och härlig känsla. Vi ser också brända rosa toner på både detaljer och väggar.

  Brända och varma nyanser

  Foto: Jotun

  Vi ser en hel del jordiga och brända nyanser. Det är alltifrån bruna färger till varmare orange-röda toner.

  Hållbarhet – trenden som inte är en trend

  Det märks tydligt att tempot har saktats ner. Trenderna växlar inte lika snabbt och trenden som numera kanske snarare är en självklarhet än en trend – hållbarhet – är fortfarande i fokus hos företagen som mer och mer ställer om och jobbar i långsammare cykler och med mer hållbara material. Konsumenterna har börjat ställa krav och för att hänga med och inte kännas mossigt behöver produktioner och materialval ses över.

  Hållbara och nya material

  Foto: Anna María Larsson

  De möbler vi har vill vi ska vara av hållbara, genuina och klimatsmarta material. Vi ser nya material som tas fram av gamla material och företagen blir allt smartare i att tänka cirkulärt. Vi vill skapa hem med material som är återvunna eller som kan återvinnas. Gamla PET-flaskor blir bland annat till mattor och förvaringskorgar. Hårt pressat tyg blir till en stol och gammalt papper blir till schyssta krukor. Är det inte återvunnet vill vi se genuina material som trä, kork, rotting, ull, linne och glas. Trä är ett populärt material och valet av träslag och ursprung är viktigare än på länge. Flera svenska träslag får åter ta plats i rampljuset. 

  Hantverk och unikt

  Foto: Anna María Larsson

  Det genuina hantverket värdesätts än mer, vi ser mycket keramik och skulpturer i allt från råa lite grovhuggna former till det runda och lekfulla. Här är det viktiga att det ska kännas att det är ett hantverk, eller skulle kunna vara det.

  Runda former

  Foto: Anna María Larsson

  En annan tydlig trend är de mer runda formerna på större möbler så som soffor och fåtöljer. De är runda, nästan lite klumpiga möbler med mjuka kurvor och hörn. Det är lekfullt, klumpigt och mjukt i en härlig kombination.

  Photowall tolkar Formex – 3 trender för vår och sommar 2020

  Inför varje Formexmässa tar Formex fram tre övergripande trender för säsongen. Årets trender är Negative Space, Concrete Brutalism och Sensational Flow. Här kommer ett gäng favoriter från vårt sortiment som matchar trenderna.

  Negative Space

  Space - Erica Jacobson, Fractal Pale Green and Ochra - Lemon

  Forest - Winter Ash - Tove Berggren

  Concrete Brutalism

  Flaking Plaster Wall - Grey - M. Stenströmer

  Peaks - 1x / Daniel Fleischhacker, Archform - Shades of Brown

  Sensational Flow

  Pink Earth, Gradient - Bluish

  Syre - Pink - Frida Clerhage

  ---

  Anna María Larsson, kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva.

  Fler artiklar som kan intressera dig


  Snabb leverans

  Din beställning skickas inom 1-2 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

  100% Garanti

  Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.