Zebror

Av alla barnsagor om djurriket måste folksagan “Hur zebran fick sina ränder” från Uganda vara en av de mest kända. Zebror tillhör Equus-släktet, tillsammans med hästar och åsnor. ZebrLäs merans ränder är, precis som människans fingeravtryck, unika – men man vet ännu inte om de kan känna igen varandra baserat på pälsarnas egendomliga mönster. De är väldigt sociala djur och lever i hjordar som kallas harem, som kan ses i grupptavlan. De verkar bry sig väldigt mycket om varandra och sköter även om varandras päls. De sover bara i närheten av sina grannar, vilket fungerar lite som ett varningssystem för om rovdjur skulle närma sig. Zebrorna avbildas i en serie vackra canvastavlor, och konstverken är vackert detaljfulla med en extraordinär skärpa. Dessa djur finns representerade i både klassiska och moderna genrer. De galopperande zebrornas rörelse känns nästan genom tavlan, och du kan nästan höra ljudet av deras hovar som slår mot marken. Canvastavlan som föreställer en mamma och hennes föl är en typisk representation av familjeband. Mamman lämnar inte fölets sida under dess första levnadsdagar, så att ynglingen kan lära sig att känna igen hennes lukt, utseende och röst. Allt för att fölet alltid ska kunna finna henne.

Utmärkande egenskaper

Zebror kan göra flera olika ljud. Om de söker en make eller maka skriar de precis som en åsna, men när de letar efter andra åsnor är ljudet högre och kortare, nästan som ett skarpt hundskall. De gör även typiska hästläten, de både frustar och gnäggar. De delger sitt humör genom att använda sina öron och svansar. Precis som hos en häst står öronen rakt upp när de är lugna, framåt om de är rädda och ligger rakt bakåt när de är arga. De är otroligt snabba och kan springa så snabbt som 65 km/h. Och tack vare sin uthållighet och kondition kan de använda sig av sicksack-rörelser för att undkomma rovdjur. De visar prov på sin otroliga hastighet under sin årliga migration, när ungefär 1,5 miljoner gnuer och 200 000 zebror korsar Serengetis slätter i Tanzania, på samma sätt som kan ses på canvastavlorna i denna serien.

Arter

Av de tre olika arterna är stäppzebran den vanligaste. Den finns i södra och östra Afrika. Bergzebran har en vit mage och kommer från sydvästra Afrika. Den mest sällsynta arten, Grevyzebran, är även den största. Den befolkar norra Kenyas grässlätter och klassas som utrotningshotad.
Produktinformation