De 10 vanligaste inredningsmissarna

Från att använda en allt för liten matta till att placera alla möbler längs med väggen; det finns många inredningsmissar som tar bort från helhetsintrycket i ditt hem. Här nedan listar vi tio av de vanligaste missarna och tips på hur du undviker dem!

Foto av Alexandra Gorn

Gardiner som blockerar det naturliga ljuset

Tjocka gardiner kan vara oerhört vackert, men om de hindrar dagsljuset från att nå in i hela rummet så kommer ditt rum att kännas mycket mindre inbjudande.

Gör så här istället: Välj skira gardiner i en neutral färg. Det ger textur och värme samtidigt som de är skira och ljusa nog att släppa igenom mer av det eftertraktade dagsljuset. För att maximera det naturliga ljusinsläppet om ditt rum har små fönster så undvik att placera möbler direkt framför dessa, särskilt om de är högre än fönsterbrädan.

Hänga gardinerna för lågt

Att hänga gardinerna precis ovanför fönstret eller halvvägs mellan fönstret och taket brukade tidigare vara normen, men enligt proffsen är det en missad möjlighet.

Gör så här istället: Häng gardinerna så nära taket du kan. Det gör att även små fönster ser stora ut. Förläng också gardinerna på bredden så att de sträcker sig 10-15 cm förbi ytterkanten på fönsterbrädan. På så sätt är det mesta av fönstret synligt när gardinerna inte är fördragna och skapar illusionen av större fönster och maximerar ljusinsläppet.

För liten matta

En för liten matte kan få ett rum att kännas uppdelat och hackigt och förstör lätt rummets helhetsintryck.

Gör så här istället: Låt mattan sträcka sig utanför kanterna på möbeln eller möblerna. I stora rum är det bästa att ha en större matta där möblerna står direkt på mattan, medan ett möblerna i ett mindre rum med fördel kan stå utanför mattan så länge som några av benen fortfarande står på mattan.

Hänga tavlor på fel höjd

Att behöva böja på nacken för att kunna betrakta en tavla är både obekvämt och opraktiskt. Du vill att dina ögon ska kunna vandra runt i rummet på ett naturligt sätt, vilket bara är möjligt om tavlorna är i ögonnivå.

Gör så här istället: Testa att dela upp väggarna i fyra horisontella sektioner. Häng dina tavlor eller konst i den andra sektionen uppifrån. För att testa om det fungerar så kan du använda målartejp för att måtta upp tavlorna på väggen innan du hänger upp dem.

Möbler längs väggen

Om du har ett litet rum så kan den första instinkten vara att trycka varje enskild möbel så nära väggen som möjligt, men det kan göra att rummet känns ännu mindre! “Andningsrum” nära väggarna gör att ett utrymme känns större.

Gör så här istället: Låt ett par möbler “flyta” i rummet. Testa att inreda en liten plats med två fåtöljer och en liten matta en bit ifrån väggen. Det ger en illusion av ett luftigare och mindre trångt rum!

Vitt, vitt, vitt

En vanlig missuppfattning är att man genom att måla ett rum helt i vitt också får det att kännas större och vackrare, men det är inte alltid det fungerar. Om rummet är väldigt lite naturligt ljus så kan vita väggar lätt se platta och tråkiga ut.

Gör så här istället: Testa att måla rummet i en mer neutral ton,t.ex. en mjuk grå. Dessa har mjuka, blåaktiga undertoner som ger illusionen av att väggen ändrar färg under dagen, något som ger utrymmet lite mer liv än vad en vanlig, vit färg skulle göra.

För ljusa lampor

Ljusare är inte alltid bättre när det kommer till lampor. Lampor med alldeles för hög watt kan få ett rum att kännas kallt och skarpt istället för varmt och mysigt.

Gör så här istället: Håll dig till lampor med 60-75 watt i allmänna utrymmen där du fortfarande vill ha arbetsljus utan att det blir för intensivt och hårt. I mer personliga utrymmen som sovrum och badrum är 40-60 watt ditt bästa alternativ. Det ger ett mjukare och mer atmosfäriskt ljus medan det fortfarande är tillräcklig belysning för t.ex. läsning. Ett annat tips är att använda sig av fler ljuskällor istället för att bara ha en taklampa som enda ljuskälla i ett rum.

För få och för små tavlor

Om du har en stor vägg med en ensam, liten tavla så ser det enkelt lite lustigt ut, som om den ensamma tavlan svävar på väggen snarare än att förankra utrymmet. Det blir enkelt distraherande och utnyttjar heller inte rummets fulla potential!

Gör så här istället: Det finns en enkel tumregel för att hänga konst ovanför en säng eller en soffa. Tavlan eller konsten ska fylla minst två tredjedelar av väggutrymmet direkt ovanför den aktuella möbeln för att det ska kännas balanserat. Du behöver dock inte skaffa en gigantisk tavla för att fylla utrymmet utan kan “fuska” lite genom att hänga flera tavlor i ett asymmetriskt rutnät ovanför möbeln och på så sätt fylla samma väggyta.

För många prydnadskuddar

Det är lätt att känna att du behöver en hel massa prydnadskuddar för att få din soffa att kännas mysig, men alldeles för många kuddar kan istället ge motsatt effekt.

Gör så här istället: Håll dig till det enkla. Två kuddar i varje ände är egentligen allt du behöver för att få en soffa att kännas både hipp och mysig utan att kännas överfull och plottrig. Vill du öka mysfaktorn så testa att använda en stor och en mindre kudde i varje ände av soffan.

Möbler som blockerar rummets “flow”

Det är kanske frestande att ställa soffan så att den vetter mot ett fönster eller en öppen spis, men om det innebär att du möts av soffans baksida när du går in i rummet så är det i allmänhet mindre trevligt. Att mötas av soffans rygg, och ryggen på de som sitter i den, när du går in i ett rum kan lätt kännas ovälkomnande.

Gör så här istället: Om du har en stor vägg så använd den för att förankra din soffa i rummet. Det är mycket trevligare att mötas av en soffa eller fåtöljs framsida när man kommer in i ett rum eftersom de inte är lika klumpiga. Om du däremot inte kan dölja soffans rygg mot en vägg så kan du alltid mjuka upp utseendet genom att ställa ett litet konsolbord framför ryggen och dekorera det med böcker och andra dekorativa föremål.