Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-3 dagar.

Photowall träffar Jonna Jinton

Hon kallar sig ensamvarg men har ett leende och en bubblig charm som kan få den sista snön i Norrland att smälta. Mina frågor är många. Hur vågar man flytta själv som 21-åring till en liten by i Norrland med 10 invånare? Saknar hon någonsin storstan? Var har hon lärt sig att ta sådana magiska naturbilder? Photowall har träffat Jonna Jinton – som i dagarna är aktuell med sin första tapetkollektion.

Jonna Jinton – fotografen, konstnären och bloggaren som gett den lilla byn Grundtjärn i Ångermanland en tydligare plats på kartan tar emot oss med öppna armar framför sin röda lilla stuga. Hit flyttade hon för fem år sedan, då hon lämnade Göteborg och flyttade upp till sin familjs sommarstuga – alldeles ensam. Grundtjärn har varit Jonnas favoritplats ända sedan barnsben. På platsen där både hennes mamma, mormor och mormors mor är född tillbringade hon några veckor varje sommar.

– Redan som 2- åring minns jag känslan av att vara här. Lukterna, lugnet och tystnaden. Känslan av att tvätta kläder i kranen med mormor ute på ängen. Jag älskade det, och ju äldre jag blev desto mer kände jag att jag ville vara här, säger Jonna Jinton, samtidigt som hon serverar oss kaffe och hembakt sockerkaka i sitt lantliga lilla kök.

Efter några vilsna år i Göteborg följde hon sin dröm. Med bara några tusenlappar på fickan tog hon tåget till Sundsvall där hon köpte en gammal Volvo 240 och körde vidare inåt de Norrländska skogarna. Utan en blekaste aning om vad hon skulle leva av. Utan en vetskap om alla utmaningar hon skulle ställas inför. Men såhär med facit i hand hade hon aldrig kunnat drömma om hur bra allt skulle lösa sig.

– Efter att ha varit arbetslös i flera år i Göteborg fick jag redan första veckan jobb här – med att måla ladugårdarna på en bondgård i grannbyn. Och samtidigt startade jag bloggen, mest för att vänner och familj skulle kunna följa min resa. Men redan första veckan märkte jag att läsarantalet började öka, säger Jonna Jinton.

Idag lever hon på bloggen, sitt fotograferande och sitt konstnärsskap. Och trots att det inte alltid är stabilt ekonomiskt, så går det, då omkostnaderna att leva på landet är betydligt mindre än i storstäderna, även om hon ibland fått prioritera bort resor och nöjen. Hon berättar att det sakta men säkert går bättre, och att hon alltid varit inställd på att ha några hundår med det livsval hon gjort, men att hon inte ångrat sig en sekund. Hon säger att det egentligen aldrig funnits ett alternativ att flytta tillbaka till stan. Även om det varit kämpigt ibland, särskilt i början då hon inte hade varmvatten och hennes enda värmekälla inne var en vedspis och en kamin. Efter en stelfrusen natt kom energin så fort hon klev ut genom dörren, ut i naturen. I Grundtjärn bor hennes kreativitet, hennes hjärta – här är hon den hon vill vara. 

Kreativiteten har alltid funnits i Jonnas liv, och sin första systemkamera köpte hon under gymnasietiden. Men inspirationen kom på riktigt då hon flyttade till Norrland och startade bloggen.

– Det är så otroligt vackert här i Grundtjärn, och jag kände att orden inte räckte till för att beskriva det. Så fotandet blev en naturlig del för att kunna förmedla känslan från denna fantastiska plats, säger Jonna Jinton.

Jonna är självlärd – både då det kommer till fotograferandet och redigerandet av bilderna. Hon inspireras av naturen såklart, men kanske framförallt av ljuset. Tidiga morgnar, kvällar och sommarnätter är favorittillfällen. Och när dimman dansar över tjärn – då kan riktig magi skapas.

Jonna visar oss runt i sitt lilla hus. Hennes ateljé får mig att vilja flytta in direkt. Här spenderar hon mycket tid för sitt skapande. Ibland är hon vaken hela nätterna och målar – när hon inte är ute i skogarna och fotograferar förstås.

Trots att Jonna blygsamt knappt vågar kalla sig fotograf så blir människor runt hela världen hänförda av hennes vackra naturbilder – norrsken över snöbeklädda landskap, trolska sommarnätter, gnistrande vintermorgnar och årets alla årstider i skogarna. Hennes fotografier inger ett lugn, en slags magi som kan få den mest inbitna stadsbon att längta till naturen. Och i dagarna släpps hennes tapetkollektion för Photowall – The Soul of nature, som gör det möjligt för människor runt hela världen att få en bit av Grundtjärns magi i sina hem.

Jag frågar henne om hon har något tips för den som vill följa i hennes fotspår och lämna stan? Hur hittar man modet?

– Det gäller att se möjligheter istället för problem. Man behöver inte ha alla svar på en gång. Jag brukar jämföra det med en trappa – tar man bara det första steget så ser man lite mer. Oftast löser sig saker på sätt man aldrig trodde var möjliga. Sen hade jag såklart bara mig själv att tänka på – då är det lättare. Det var ingen annan än jag som led av att det gick dåligt en månad, säger Jonna Jinton.

I flera år har Jonna bott själv i sin lilla stuga, men för några månader sedan träffade hon sitt livs kärlek – Johan – som tidigare bodde på andra sidan skogen. Idag bor de tillsammans – med två hundar och två katter. Trots att det låter som en saga så kan livet egentligen inte bli så mycket mer verkligt än såhär. Med naturen rakt utanför dörren och med en stor dos mod och envishet kan Jonna leva precis så som hon drömmer om. På precis den plats där hon vill vara.

Text och foto: Isabelle Pedersen för Photowall  

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-3 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.