3 enkla och kreativa sätt att piffa upp barnrummet med tapet

Här kommer tre fina och enkla DIY:s som du lätt kan göra för att piffa till barnrummet med minsta möjliga ansträngning. Anna María visar dig tre enkla sätt att förändra i barnrummet utan att tapetsera om. I vår steg för steg guide och lär dig att skapa en vägghängd dekoration av tapet, en månadstavla och hur du enkelt kan tapetsera ett dockskåp.

Stilfull vägghängande dekoration till barnrummet

Svårighetsgrad:
Enkel

Tidsåtgång:
ca 1 timme

Mobiler och vägghängande dekorationer kan man göra på väldigt många olika sätt. Att jobba med tapet är både enkelt och snyggt. I filmen nedan visar jag hur du kan förvandla en bit tapet till en fin vägghängande mobil som passar fint till barnrummet. Photowall har flera olika tapeter som passar perfekt för ändamålet. Tänk på att välja en tapet där du kan klippa ut hela motivet. Till barnrummet finns det väldigt många fina sorter med djur som passar perfekt för den är typen av DIY. Galapagos Blue, Galapagos Green från Mini Emprie, Fish Pattern, Zoo, Retro Zoo, Spring Pines från Peppercookies, Sea Monsters från Petit Griffin är några exempel på mönster som skulle funka.

Du behöver

- Tapet med bilder/figurer som går att klippa ut, jag har använt mig av Galapagos Blue
- Rundstav
- Snöre
- Fiskelina
- Träkulor
- Sax
- Limstift

DIY - Wall Hanging for Kids

Kreativ månadstavla för hela året

Svårighetsgrad
Enkel

Tidsåtgång
ca 15 min

När jag var liten och gick på dagis hade vi en månadstavla hängande i stora lekrummet. Tavlan var en fin illustration med en bild av den aktuella månaden och månadens namn skrivet på bilden. Vid varje månadsskifte samlades vi alla barn i en ring och under en liten ceremoni (där vi barn fick blunda) så “trollade” pedagogerna fram den nya månaden. Jag minns att jag alltid var otroligt imponerad över detta trolleri att en tavla kunde känna av och byta skepnad beroende på vilken månad det var. Nu såhär i vuxen ålder vet jag att tavlan hade 12 st bilder och de bara bläddrade fram rätt månad. Men det är ändå något magiskt med detta, och passar verkligen fint i barnrummet.

Så eftersom Photowall har så otroligt många tapeter som kan kopplas till olika månader tänkte jag att jag såklart måste ta vidare traditionen med månadstavlan. Här kan du egentligen välja precis vilket motiv du vill. Du behöver 12 st, en för varje månad. Ett tips är att använda sökfunktionen, där kan du skriva in årstid, färger eller vilken typ av motiv du vill ha. Sen är det bara att välja ut 12 st bilder. Jag fastnade lite extra för de svartvita Mumin-motiven.

Du behöver

- 12 st motiv
- Tavelram (min är 30x40 cm)
- Utskrift av månadernas namn (ladda ner vår mall här)
- Limstift
- Sax
- Linjal, skalpell eller sax för att skära eller klippa ut motivet.

Börja med att skära eller klippa ut dina motiv. Med skalpell och linjal får du spikraka kanter. 

När du skurit ut alla motiven, ladda ner vår mall, skriv ut och klipp ut varje månad. Naturligtvis kan du göra egna månadsskyltar också och skriva ut, eller om du är stadig på handen kan du rita direkt på tapeten. Låt kreativiteten flöda!

Limma fast månaderna på dina 12 motiv. Låt torka och rama sedan in i din tavelram. Lägg månaderna i ordning så blir det lätt att “trolla” fram nästa månad när det är dags. Har tapeten lite vitt i och du har ett mörkt motiv (som detta) kan det lysa igenom, så antingen kan du lägga ett vitt kraftigt papper som skydd mellan, eller så lägger du bara baksidorna mot varandra.

Sen är din månadstavla klar och det är bara att hänga upp på väggen i barnrummet.

Skapa ett vackert, unikt och personligt dockskåp med tapet

Svårighetsgrad
Ganska enkelt

Tidsåtgång
ca 30 min

Vad skulle du säga om jag sa att det var möjligt att tapetsera 10 rum på en förmiddag? Kanske skulle du skratta åt mig, men det är sant! 10 rum i ett dockskåp alltså! För visst är det något härligt med en liten miniatyrvärld. Och klart att miniatyrvärlden ska få schyssta tapeter på väggarna. Något som varje barnrum borde ha! Ett perfekt projekt för tapetprover och spillbitar som kan bli över efter ett projekt. Du vet väl om att du kan beställa provbitar av alla Photowalls tapeter? Då får du hem en provbit som är stor som en A4 för att se hur mönstret ser ut och hur kvalitén känns. Förutom det är den också perfekt för att tapetsera om i ett dockhus!

Du behöver

- Tapet för alla dina rum
- Dockhus, tittskåp eller liknande (en gammal skokartong funkar toppen den också!)
- Tapetklister (köper du en måttbeställd tapet följer det med klister)
- Pensel
- Sax
- Eventuellt några tomma A4 papper för att göra en mall

Börja med att göra en mall av väggarna som ska tapetseras, då kan du testa att bitarna är lagom stora innan du klipper i den riktiga tapeten.

Rita av mallarna på tapeten och klipp ut alla delarna. Pensla ett lager med tapetklister direkt på väggen i dockskåpet, se till att stryka ett jämt lager över hela väggen. Fäst tapeten på väggen och stryk med fingret så att alla eventuella luftbubblor försvinner och att tapeten sitter jämt.

Tapetsera alla rummen i dockskåpet. Sen är det bara att flytta in!

Hoppas att du fick lite inspiration och idéer på saker du kan göra i barnrummet!

Anna María Larsson är kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva.