Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-3 dagar.

08-550 023 18 08-550 023 18

Gör en plisserad lampskärm till barnrummet

Det är enkelt att göra en personlig lampskärm. Med en bit vacker tapet och en gammal lampskärm från loppis är du i hamn. Matcha tapeten du har på väggen eller välj ut ett favoritmotiv. Möjligheterna är många.

Vik en lampskärm av tapet

Svårighetsgrad 

Medel

Tidsåtgång

45-60 min

Du behöver:

  • Lampa med lampskärmsstomme
  • Tapet i passande storlek
  • Linjal
  • Falsben (det funkar lika bra med skaftet på t ex. en sked eller gaffel)
  • Brytbladskniv eller skalpell
  • Skärmatta eller annat underlag att skära på
  • Håltång
  • Dubbelhäftande tejp
  • Limpistol eller annat lim kan också behövas
  • Ev band eller snöre som dekoration

Gör såhär:

Börja med att mäta höjden på din lampskärm, lägg till lite tapet både över och under, det är en smaksak hur mycket. Jag hade ca 1 cm extra både uppe och nere. Mät även hur långt det är runt din lampskärm och lägg till extra eftersom vi ska göra en plisserad lampskärm och behöver då mer tapet. Ska du göra en konformad lampskärm behövs det ännu lite extra än om du gör en cylinderformad som jag gör här. Prova dig fram. 

Photowalls tapetvåder är 45 cm breda och är omkretsen på din lampa större än så behöver du skarva. Det är enkelt och bara att skära ut en till lika stor bit som den föregående och tejpa ihop med dubbelhäftande tejp.

För att få så exakta vik som möjligt repa försiktigt raka linjer med hjälp av ditt falsben eller baksidan av en gaffel/sked med 2 cm mellanrum. Var försiktig så du inte gör hål i tapeten, men tryck tillräckligt hårt för att det ska bli ett märke. Det gör det lättare att vika rakt sen. 

Vik sen längs med dina streck som ett dragspel. För att få riktigt skarpa veck dra längs med viket med ditt falsben eller baksidan på gaffeln/skeden. Ju noggrannare du är när du viker, desto snyggare slutresultat. 

Gör hål i alla veck som går inåt med en håltång. Det blir då hål i vartannat veck så att säga. Gör hålet lite för litet jämfört med lampskärmsstommen, du vill liksom knäppa fast lampskärmen (tapeten) på stommen. Se till att alla hålen är lika långt från kanten, annars kommer lampskärmen att bli sned. Gör samma sak nertill och passa in så hålen hamnar i rätt höjd.

Knäpp fast lampskärmen på stommen och vid behov limma med lim eller limpistol för att fästa extra. Vill du kan du också göra hål runt skärmen och trä i ett snöre eller band för extra dekoration.

Plisserad lampskärm gjord av tapeten Whimsical Pink

Du kan göra olika varianter av lampskärmar beroende på vilken lampskärmsstomme du har. Och du kan naturligtvis även göra lampskärmar utan vik. Prova dig fram och anpassa din skärm efter dina förutsättningar. 

Plisserad lampskärm gjord av tapeten Brokiga party 3

Tänk på att använda ljuskällor som inte blir för varma. LED-lampor är till exempel bra att använda då dom inte blir varma. 

Tapeterna som syns i inlägget är: Brokiga party 3, Whimsical Pink och Sonja Pink 

Anna María Larsson är kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva.

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-3 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.