Snygga till hemmakontoret med två enkla DIY

Just nu är det många av oss som jobbar hemifrån. Oavsett om du har ett eget arbetsrum eller bara har inrett ett litet hörn i ditt hem så förtjänar ju hemmakontoret att snyggas till! Med de här två enkla fixen kommer ditt hemmakontor garanterat kännas mer ombonat.

Skrivbordsunderlägg

Visste du att våra tapeter faktiskt funkar väldigt bra som skrivbordsunderlägg? Jovisst! Det är ett snabbt och effektfullt DIY. Vill du ta det till nästa nivå kan du ju matcha både vägg och skrivbordsunderlägg i samma mönster. 

DIY skrivbordsunderlägg

Enkelt skrivbordsunderlägg av tapet

Svårighetsgrad 

Enkel

Tidsåtgång

Under 20 min

Skrivbordsunderlägg

Du behöver:

  • En bit tapet jag använde mig av en 75 x 45 cm
  • Sax
  • Penna
  • Linjal
  • Dubbelhäftande tejp

Gör såhär:

Börja med att mäta ut hur mycket tapet du behöver. Tips! Varje tapetvåd är 45 cm bred så väljer du en tapet som inte har något upp och ner i sitt motiv kan du anpassa ditt skrivbordsunderlägg till hur brett (det vill säga långt) du vill. Jag använder tapeten Affinity Green Tapet

Rita ut den form du önskar, vill du göra det lätt för dig utan att klippa gör en rektangulär form. Jag rundade mina kanter lite genom att först rita ut en båge och sen klippa ut. Här kan du göra den form som passar just ditt skrivbord bäst. 

För att fästa tapeten använde jag mig av dubbelhäftande tejp, då kan jag hyfsat enkelt byta ut tapeten när jag tröttnat. (Men vill du ha ett mer permanent resultat går det naturligtvis att fästa med tapetklister också.) Jag började med att tejpa fast tapeten under bordet och sen dra den över kanten. På så sätt får man ett snyggt fäste och slipper få något hörn som kanske lossnar med tiden. Fortsätt att tejpa och fästa fast resten av tapeten med dubbelhäftande tejp. Tänk på att precis som när du tapetserar stryka bort eventuella luftbubblor för att få ett så slätt resultat som möjligt. 

DIY skrivbordsunderlägg

1-2-3 så har du ett nytt fräscht skrivbordsunderlägg som dessutom funkar som musmatta!

Flätade korgar till skrivbordet

Man kan aldrig få nog av små korgar att förvara småprylar i. Krogarna hjälper dig dessutom att hålla ordning på skrivbordet så att det inte blir en massa lösa grejer som ligger och skräpar. Tapet är ett perfekt material att gör dem i, dels för att du kan välja mellan massa olika mönster, men också för att tapet är lite tjockare än papper och ger mer stabilitet. 

Flätade korgar

Svårighetsgrad 

Medel

Tidsåtgång

30 min

Flätade korgar

Du behöver:

  • Tapet
  • Linjal
  • Skalpell eller brytbladskniv
  • Gem eller klädnypor (för att hålla fast det du jobbar med)
  • Ev dubbelhäftande tejp eller limpistol

Flätade korgar

Gör såhär:

Skär ut 10 st 3x45 cm remsor av tapet. (En tapetvåd är 45 cm bred så skär längs kortsidan av tapeten.) Men det är såklart fritt fram att göra hur stor eller liten korg du vill. Anpassa måtten på dina remsor efter ditt tycke och smak. 

Lägg ut 3x3 remsor i ett kors med ovansidan nedåt och fläta ihop dem, lägg dem varannan över och varannan under varje remsa som på bilden ovan.

Flätade korgar

Vik upp remsorna så att en botten bildas. Ta en ny remsa och fläta in den runt kanten på din korg genom att lägga den varannan framför och varannan bakom remsorna som kommer från botten av korgen. Gör små veck i varje hörn för att få en skarpare kant på korgen. För att hålla allt på plats kan du antingen fästa med lite lim eller använda dig av gem eller klädnypor. Tänk på att dölja skarvarna på tapeten genom att fästa dem på baksidan av en remsa. Fortsätt att fläta med nya remsor så många varv som du vill ha korgen hög.

Flätade korgar

När du gjort din korg så hög som du vill ha den. Vik in remsorna över kanten och fläta in dem i insidan om du inte har använt dig av någon lim eller tejp. Har du använt lim eller tejp fäst bara remsorna på insidan av korgen med lim eller dubbelhäftande tejp.

Flätade korgar

Gör flera korgar med olika breda remsor för en fin effekt. Tapeterna jag har använt mig av är Watercolour Pastel Pink Tapet och Watercolour Grey Tapet. Sen är det bara att fylla med pennor, penslar, saxar, eller diverse småprylar och placera ut på ditt skrivbord. 

DIY hemmakontor

---

Anna María Larsson, kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva.