Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-2 dagar.

  Färghjuls-idéer – lär av mästarna

  Färghjulet är ett användbart vekryg inom heminredning. Det kan vara otroligt användbart när det gäller att skapa en livlig och attraktiv heminredning. Här har vi samlat allt du behöver veta om färghjulet och de olika system som förknippas med det. 
  Färghjulet är ett användbart vekryg inom heminredning. Det kan vara otroligt användbart när det gäller att skapa en livlig och attraktiv heminredning. Här har vi samlat allt du behöver veta om färghjulet och de olika system som förknippas med det.
  Färghjuls-idéer – lär av mästarna

  Färghjulsidéer – lär av mästarna

  Färghjulet har avänds inom olika områden i generationer. Den har används allmänt inom heminredningsdesign för att hjälpa till att designa och dekorera heminredningen, Det finns också andra färgsystem associerat med det som är av stor vikt när det gäller harmoni och utrymme.

  Färgsystem och deras betydelse

  Färgsystemet är det system vi använder för att skapa färgkombinationer. De här systemen används för att skapa färgkominationer där de olika färgerna är i harmoni med varandra. Det är ett välkänt faktum att färger är en del av alla områden såväl som livet självt. Man kan lätt hävda att ett liv utan färger skulle vara otroligt svårt att leva. De olika färgsystemet utformades så att experter inom olika områden såväl som vanligt folk kan använda dem utan svårigheter. Här är de olika färghjulssystem som används inom olika områden och som utgör grunden för de förger vi har idag:

  1. Munsell-systemet – skapat av proffessor Albert H. Munsell; systemet är en färgrymd som specifiserar färger baserat på tre dimensioner, vilka är ton, värde och kroma (mättnad). De här tre dimensionerna representeras i den tredimensionella färgrymden. Det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) började använda den här modellen för deras forskning om jordmånen på 1930-talet. Munsell-systemet var först med att dela upp de tre olika färgdimensionerna. Ton är den faktiska fäger, som rött, blått, grönt och andra; värde är en viss färgs ljus och mörker-styrka; och kroma är hur svag eller stark färgerna är. Systemet började uppskattas av forskare och dess uppfinnare bjöds in till olika seminarier i England, Frankrike och Tyskland för att presentera sitt system.

  2. Ostwaldsystemet – färgmätningssystemet som utvecklades av Wilhelm Oswald och fokuserar mer på nyanser, svart och vitt. Nyckelordet i det här systemet är harmoni. Många upplever att färgkombinationer inte är lämpliga i vissa fall eller att de kan smälta samman i andra. När han stötte på det här problemet i olika fält utvecklade Oswald ett system som visar att harmoni skapas av vad som kallas färgordning. Han introducerade också konceptet "full färg", vilket innebär en färg som tillåts den fulla känslan av av enda färg och som inte behöver vara en kombination av svart och vitt.

  3. DIN-systemet – DIN står för Schedule Institute für Normung (German Standards Institute) som menar att det finns ett mer praktiskt färgsystem än Ostwald-systemet. Syftet var att skapa ett system som innefattar färgton, mättnad, ljusstyrka så jämnt som möjligt. Numera använder DIN-systemet tre variabler: DIN-färgton, DIN-mättnad och DIN-mörker och dessa ger koordinaterna för det tredimensionella system för icke-självlysande färger.

  4. Küppers-systemet – det här systemet utvecklades av den tyska ingenjören Harald Küppers och består av en atlas med 5500 färgnyanser. Färgerna i atlasen producerades med en teknik som består av att blanda fyra transparenta färgämnen, nämligen gult, magenta, cyan och svart med vitt papper som bakgrund. Det här systemet representeras som ett tredimensionellt rum, som en kub eller rhombohedrisk form vilken består av en övre tetraeder, en central-oktaedron och en lägre tetraeder. I rhomboidalmodellen är den övre delen av den övre tetraeder vitt och gult och magenta utgör den nedre delen. Den nedre delen är också ett av den mellanliggande octaedronens ansikten. Oktaedronens lägre ansikte är grönt, rött och blått. De lägre delen av den lägre tetrahedonen är svart.

  Problemen med färg

  I heminredning är färg en av de viktigaste elementen för att förvandla ditt hem till något dynamiskt och tiltalande för alla. De påverkar också humöret på personen som befinner sig i tummet. Det finns faktiskt många bra anledningar till varför vi använder färg i huset. Hur vi använder och tillämpar färger i huset är också viktig del av heminredningsprocessen. Det sägs ofta att förger ska vara passande, på en rad olika sätt. Ibland ser färgerna i heminredningen inte coola ut eftersom man gjort ett mistag och använd en annan färg eller till och med en annan nyans av en viss färg. Till exempel, färgen blått har många nyanser som man kan använda och en annan nyans av blått kan ha en annan övergripande effekt på inredningen.

  Färghjulet och olika färgsystem kan hjälpa dig oerhört mycket när du ska välja ut rätt färg till din heminredning. När man använder färger handlar det om balans och harmoni. Vi vill så klart inte att vår inredning ska se ut som ett kollage, så använd och tillämpa färghjulet och olika färgsystem som kommer hjälpa dig att välja ut och använda de bästa färgerna så att inredning ser tilltaland eut för dig och din familj. För att inte tala om gäster som kommer på besök.

  Fler artiklar som kan intressera dig


  Snabb leverans

  Din beställning skickas inom 1-2 dagar och du har alltid fri frakt.

  100% Garanti

  Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.