Vilken tapetkvalité är bäst för dig? Anna María guidar dig rätt

Vad händer om jag spiller eller stänker mat på tapeten? Tål tapeten skrap eller ett barn som använder väggen som bilbana? Kan man använda överblivna tapeter som pysselmaterial? Hur skiljer sig det två kvalitéerna mellan varandra, standard och premium? Det och flera frågor ställde jag mig inför det här ultimata tapet-testet som jag har utsatt Photowalls tapeter för. Båda tapeterna är slitstarka, avtorkningsbara och miljövänliga. Men vad händer när de utsätts för mina tuffa tester? Häng med in i testlabbet och få svar på alla frågor samt lite tips och trix som kan vara bra att veta inför valet av tapet.

Vad tål en tapet?

En tapet kan verkligen göra skillnaden i ett rum. Den kan göra det ombonat, skapa en mysig känsla eller vara stilren och snygg. Förutom det estetiska ska den också, naturligtvis, klara av och tåla olika påfrestningar som väta, solljus, fläckar och slitage. Jag har utsatt tapeterna för diverse tester så att du ska få lite hjälp och guidning när du väljer tapet till just ditt rum och projekt.

Skraptest

Vad ska testas?
I skraptestet vill vi se vad som händer om man tar föremål och skrapar på tapeterna. Blir det märken? Färgar tapeten av sig?

Hur har testet utförts?
Jag har gått loss och skrapat hårt och kraftigt på tapeten (Botany Banana och Brume - Cobolt) i både Standard- och Premium-utförande med en sked och en träkloss.

Till vänster tapeten Botany Banana i Premium, inga synliga skrapmärken. Till höger Botany Banana i Standard, här blir det skrapmärken.

En närmare bild på hur skrapet ser ut. Här på tapeten Brume - Cobolt (standard).

Resultat:
Premiumtapeten är skraptålig och klarar av att bli skrapad utan att färgen försvinner eller att det blir märken.

Standardtapeten får skrapmärken och när jag skrapade med träklossen så gjorde det att färgen följde med och färgades av på tapeten. Av skeden blev det ofärgade streck.

Slutsats:
Ska du tapetsera i ett rum där slitage och skrapmärken kan förekomma såsom exempelvis barnrum, hall, kök, offentliga miljöer och restauranger så välj Premiumkvalité för tapeten.

Hur mycket stänk och spill tål en tapet?

Photowalls tapeter, både standard och premium, är tillverkade i non-woven-material. En enkel förklaring och skillnad från den klassiska tapeten är att den är gjord av papper och den moderna tapeten som Photowall använder är gjorda i non woven-material som är ett textilt material. Non woven är något tjockare och styvare än en vanlig papperstapet vilket gör att den inte sväller eller krymper så som en papperstapet kan göra. Det här gör att det är lättare att tapetsera och mönsterpassa med en non woven-tapet samt att du kan sätta limmet direkt på väggen när du ska tapetsera. I det här testet ska vi testa hus Photowalls non woven-tapet reagerar på normala matstänk.

Spilltest

Vad ska testas?
Vad händer om det kommer stänk på väggarna av till exempel mat?

Hur har testet utförts?
I spilltestet spillde jag barnmat och blåbärssoppa på tapeten, lät det ligga kvar i någon minut och torkade sedan av först med hushållspapper och sen en fuktad trasa med vatten.

Tapeten Fractal Chalcedony and Geode (standard) med fläckar av barnmat och blåbärssoppa. Avtorkat med hushållspapper och fuktig trasa.

Tapeten Fractal Chalcedony and Geode  (premium) med fläckar av barnmat och blåbärssoppa. Avtorkat med hushållspapper och fuktig trasa.

Spill och detaljbild på standard- (den vänstra) och premiumtapet (den högra). Tapet: Butterfly Poetry - Mustard and Silver.

Resultat:
Blåbärssoppan lämnade tydliga fläckar på standardtapeten och barnmaten lämnade en svag gulaktig färg även om den gick bättre att torka bort.

Premiumtapeten höll sig ren och både blåbärssoppan och barnmaten gick väldigt enkelt att torka bort, utan att det lämnade några som helst spår.

Slutsats:
Ska du tapetsera i ett rum där matstänk och spill kan förekomma såsom i kök, hall, barnrum, offentliga miljöer, restauranger osv välj Premium.

Hur mycket reflekteras i tapeten vid olika ljus?

När det är dags att tapetsera ett rum är det viktigt att tänka på hur du vill att tapeten ska uppfattas i rummet. En stor del av upplevelsen av tapeten är hur ljuset reflekteras. Ibland vill man ha en glansigare känsla och ibland vill man ha en mattare färgupplevelse. Har du till exempel mycket ljusinsläpp med många eller stora fönster kan det vara en idé att välja en mattare tapet som då skapar ett lugnare och jämnare intryck jämfört med om du hade haft en tapet där många ljusreflektioner syns. En glansigare tapet kan framhäva färger och effekter, så har du valt en tapet med en glansig och blank känsla kan det vara smart att förstärka den känslan.

Reflektion och blänktest

Vad ska testas?
Hur mycket reflekteras i tapeten vid olika ljus? Vad skiljer de olika kvalitéerna åt?

Hur har testet utförts?
Jag har testat tapeterna i dagsljus och med direkt och indirekt lampljus.

Kerstin Dark Standard (till vänster) och Premium (till höger) rakt framifrån i dagsljus.

Kerstin Dark Standard (till vänster) och Premium (till höger) i vinkel i dagsljus. En tydlig skillnad på reflektioner och blänk.

Kerstin Dark Standard (till vänster) och Premium (till höger) direktljus av lampa.

Resultat:
I standardtapeten blir det reflektioner och blänk medans premium som har en mattare yta inte reflekterar och får inte blanka partier av ljus.

Slutsats:
Om du vill ha en matt yta där det inte blir blänk och reflektioner i tapeten välj då premium tapetkvalité. Premiumkvalitén passar bättre för fotograferingar eftersom det inte blänker i dem. Tapeterna är också toppen att använda som underlag om du vill göra flat-lays eller ha en schysst back-drop. Då är premiumkvalitén att föredra. Om du bloggar eller fotar mycket i hemmet så skulle jag välja Premium. Då får du en jämn och schysst matt yta på tapeten som gör att motivet syns tydligt från alla vinklar.

Tapet med standardkvalité ger en något glansigare yta och kan vara bra att välja om du vill framhäva och förstärka effekten av till exempel guld, silver eller koppar. Som i någon av de här tapeterna: World Map Golden, Madame De Pompadour Gold, Vintage Bronze Background och Marble With Golden Veins.

Svärtan i standardkvalitén är något svartare i och med att det är lite mer blänk.

Kan tapet tåla rengöringsmedel?

Rengöringstest

Vad ska testas?
Jag har testat hur tapeterna tål rengöringsmedel.

Hur har testet utförts?
I testet har jag använt mig av såpa och universalrengöring som jag har sprayat direkt på tapeterna och torkat av med en trasa.

Tapeten Brume - Cobolt rengjord och avtorkad med både såpa och universalrengöring (standard till vänster och premium till höger), ingen märkbar skillnad efter test.

Resultat:
Det funkar toppen att rengöra båda tapeterna med de båda rengöringsmedlen. Standardtapeten känns att det blir något blötare i pappret, men det torkade snabbt. Så ingen synlig förändring alls av rengöringen.

Slutsats:
Båda tapeterna tål rengöringsmedel och ingen synlig förändring skedde.

Bonus - kreativa sätt att använda tapetrester

När du har tapetserat klart kanske det blir lite tapeter över, då finns det självklart en massa roliga grejer man kan göra med dem! Här går inget till spillo! Tänk hållbarhet, återbruk och DIY! Du kan lätt göra fina vimplar och girlanger genom att klippa till olika geometriska former och antingen limma, häfta eller sy fast på en tråd eller snöre. Du kan göra snygga bordsdekorationer som matchar rummet. Tänk servettringar, underlägg för tallrikar och glas eller namnskyltar. Vill du ha snygga förvaringslådor är det perfekt att klä in en gammal skokartong i tapet. Ska du ge bort en present? Slå in paketet i dina tapetrester. Eller så kan du göra fina inredningsdetaljer genom att vika tapeten i olika former. Därför har jag gjort ett test för att se hur det är att arbeta med tapeterna som ett pysselmaterial genom att vika dem.

Så här viker du en snygg solfjäder av tapetrester

Hur fungerar de olika tapetkvalitéerna som pysselmaterial? Hur är det till exempel att vika tapet?

Tapeten Bramble Hill Vintage av Saga-Mariah Sandberg som pysselmaterial.

Tapeterna har vikts i en solfjädervikning med hjälp av ett falsben. Falsben är ett platt verktyg med en rundad spets tillverkat av ben eller liknande hårt material som används för att göra raka och jämna vikningar. Om du gillar att pyssla och använder papper/tapeter mycket rekommenderar jag att du skaffar ett falsben när du viker. Då får du nämligen snygga och raka veck på ett lätt sätt.

Tapeten Bramble Hill Vintage (Standard till vänster och Premium till höger) vikta med hjälp av falsben. Knappt synliga skillnader i vecken.

Båda tapeterna är enkla att jobba med och vecken blir fina och färgen sitter kvar i vecken. Det är en ytterst liten skillnad på tapeterna som knappt blotta ögat ser. Men kikar man nog kan man se att det blir något mjukare veck på premiumtapeten.

Att vika tapeterna funkar lika bra vilket material du än väljer, tänk istället på om du vill ha en mattare (premium) eller blankare (standard) yta och låt det avgöra valet.

Min summering

Efter att ha utfört de här testerna är min personliga åsikt och slutsats följande: båda tapeterna är bra tapeter med fina utskrifter och de är roliga att jobba med. Om jag skulle tapetsera ett rum skulle jag nog i de allra flesta fall välja Premium då jag föredrar den matta ytan och möjligheten att kunna få bort matfläckar samt att de är skraptåliga.
Jag upplevde att det var något högre kontrast i standard tapeten, och att de svarta partierna var något svartare på dem jämfört med premium tapeten.

Hoppas att det här testet kan hjälpa dig att välja rätt kvalité på tapet till ditt nästa inredningsprojekt! Du vet väl om att du kan beställa tapetprover på alla tapeter för att känna på kvalitén och jämföra? Det är perfekt att få hem ett fysiskt exemplar som test för att känna och klämma på. Dessutom är det lättare att se hur ljuset faller i just det rummet du ska använda tapeten i.

Avslutningsvis kommer en checklista på skillnaderna på de olika tapetkvalitéerna.

Standard

- Non woven-material
- Bleks inte av solljus
- Miljövänlig
- Lim appliceras på väggen
- PVC-fri
- Brandskyddsklassad

Premium
- Non woven-material
- Miljövänlig
- Skraptålig
- Mattare yta (än standard)
- Reflexfri
- Tål rengöringsprodukter
- Bleks inte av solljus
- Lim appliceras på väggen
- PVC-fri
- Brandskyddsklassad

Anna María Larsson är kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva