Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-3 dagar.

Färgpsykologi – det säger färger om vår personlighet

Användningen av färgpsykologi är utbredd inom områden som varumärkesvetenskap och marknadsföring, men det är också ett viktigt verktyg inom inredning. Färger kan påverka stämningen i ett rum mer än någon annan inredningsdetalj. Olika färger framkallar olika känslor, så när du inreder ditt hem så är det viktigt att tänka över vilken atmosfär du vill skapa och vilka personlighetsdrag du vill lyfta i rummet. I denna artikel har vi sammanställt en kort guide över de vanligaste färgerna och tips till vart i ditt hem de kan ha störst effekt.

Blå

Blått är en av de starkaste färgerna inom det spektrum man vanligtvis väljer från när det kommer till inredning. Djupa och djärva nyanser av blått, som marinblått och kungsblått, är perfekta för att förmedla en känsla av självsäkerhet. De är dessutom nära associerade med egenskaper som lojalitet, tillit, fred och framgång, vilket gör en mörkt blå färg perfekt för ett rum som t.ex. ett vardagsrum eller ett annat rum där du planerar att ta emot gäster och hålla tillställningar.

Ljusare nyanser av blått har istället en lugnande och harmonisk effekt och gör sig bäst i rum som t.ex. sovrum, badrum och andra miljöer där du vill kunna slappna av.

Visa blå tapeter

 

Grå

Grått är en av de mest mångsidiga färgerna och kan med enkelhet anta flera olika personligheter. Det är en ton som är tänkt att både influera en uppfattning av trygghet, intelligens och stabilitet och för att skapa en känsla av lugn och ro. Som med blått, och alla färger för den delen, så baseras resultatet på vilken nyans man väljer; den kan vara mjuk och delikat eller stark och självsäker.

Se dock till att vara lite försiktig med vilken nyans av grått du använder i vilka rum. En alldeles för mörk nyans av grått kan få ett rum att kännas dystert, och gör sig kanske istället bäst som en fondvägg.

Visa grå tapeter

 

Röd

Rött är en dramatisk färg: djärv, passionerad och en av de färger som frambringar de allra starkaste av känslor. Att använda rött med lite eftertänksamhet kan verkligen förvandla ett rum. Det är en färg som förmedlar egenskaper som energi, ambition och makt, vilket gör rött till en färg som passar alldeles utmärkt i kreativa utrymmen och hemmakontor. Nyanserna spelar också här roll; tomatrött, karmosin- och vinrött - beroende på vad du väljer så kan du kanalisera en traditionell och rik estetik, eller en atmosfär mer åt popkonsthållet.

Glöm dock inte att rött är en färg som ökar hjärtfrekvensen och höjer pulsen, så var försiktig med att att använda för mycket rött då det lätt kan bli överväldigande. Försök också att undvika färgen i sovrum och andra utrymmen där harmoni och lugn bör vara i fokus!

Visa röda tapeter

 

Gul

Gult är en färg som ofta förknippas med energi, glädje och optimism, och oavsett om det är toner i senap eller citron så är det en garanterat livlig färg som passar dig som behöver lite mer energi i ett särskilt rum. Mer knalliga, lekfulla toner kan göra sig perfekt i ett barnrum, men färgen kan enkelt användas i nästan vilket rum som helst. Som med många bjärta färger så kan det vara svårt att inreda med samma färg från golv till tak, men som accessoarfärg kan du enkelt skapa ett effektfullt intryck i vilket rum som helst.

På grund av sin livfulla och energirika känsla så passar gult särskilt bra i sociala rum och hörn eller ytor som är särskilt trånga och mörka och behöver värmas upp en aning.

Visa gula tapeter

 

Grön

Liksom gult så är också grönt en positiv färg som för tankarna till balans och tillväxt. Det är en färg som de flesta av oss förknippar med naturen och därför är det ett fantastiskt sätt att få in lite av naturen i ditt hem, bara genom att måla om en vägg eller byta gardiner.

Liksom de flesta färger så kommer grönt i en rad vackra nyanser, från smaragd till oliv och lime. Grönt kan passa särskilt bra i rum där du vill öppna dina sinnen, som i köket eller i ett rum där du studerar. Beroende på vilken känsla och energi du vill ha så kan du vandra längs den gröna skalan från grönt med mer gult, till grönt med mer blått. En mycket ljus grön har till exempel mer energi och liv i sig än en dovare salvia-grön, som är blandad med mer svärta.

Visa gröna tapeter

 

Rosa

Rosa är en ganska underskattad färg som oftast används enbart i barnrum, men det är faktiskt en nyans som är både lugnande och trygg. Känslan av trygghet, glädje och optimism gör rosa till en perfekt färg för sovrum, men i rätt utförande kan det också passa minst lika bra i ett vardagsrum.

Beroende på vilken nyans av rosa du använder kan du enkelt skapa olika känslor i ett rum. En smutsrosa nyans tillsammans med varmt vitt och brunt skapar en inbjudande atmosfär som passar alldeles utmärkt i ett vardagsrum, medan en mer mjuk, puderrosa ton kanske gör sig bäst i sovrummet. Ge färgen en chans att passa in även i vuxna miljöer genom att kombinera den med ett uppfriskande mönster och klassiska och stilrena former.

Visa rosa tapeter

 

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-3 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.