1950-tals dekor och design – en tid av fred

1950-talet – en period som aldrig sinar som inspirationskälla. Under det här årtiondet växte ekonomin i USA och Europa och byggandet av hus ökade vilket ledde till en ny typ av hus: ranchen. Moderna material håller också på att bli trendiga. Här har vi samlat allt du behöver veta om 1950-talets heminredning.

1950-talet – en period som aldrig sinar som inspirationskälla. Under det här årtiondet växte ekonomin i USA och Europa och byggandet av hus ökade vilket ledde till en ny  typ av hus: ranchen. Moderna material håller också på att bli trendiga. Här har vi samlat allt du behöver veta om 1950-talets heminredning.
1950-tals dekor och design – en tid av fred

1950-talets heminredning och design – en fredlig tid

1950-talet var årtiondet då ekonomin började växa i både Europa och USA. Det betyder helt enkelt att mångabörjade investera och byggandet av hus och infrastruktur utvecklades lavinartat. Det har också observerats att den arkitektoniska stilen blev mer industrialiserad och bestod av resurser som passar ihop med moderna material.

Det är vanligt med hem som är öppan för att släppa in naturligt ljus i huset. Skärmar användes istället för väggar och skjutdörrar av glas, fönster från golv till tak för att ge huset rymligara och för att släppa in mer ljus.

Inredningen vr avnligtvis ljus där färgen på väggarna gick i neutrala färger eller hade paneler av ljust trä. Sittplatserna, möblerna och golven går också i ljusa färger. Mattorn använder fortfarande under den här eran, men en del husägare färedrar vinyl, kork och betong för att förenkla städning. Geometriska former kan ses i belysing, möbler och andra dekorativa föremål runt om i hemmet. Det är uppnberat att minimalism var populärt under detta årtionde.

Under det här årtiondet producerade designers möbler i en stor skala. De råmaterial som användes var plast, glas och plexiglas.

Köket är också fantastiskt och anses vara hemmets hjärta. Turkosa färger användes för att he rummet en varm touch. Köket användes hela tiden. Familjer åt även sina middagar där även om de hade en matsal.

1950-talets heminredningsidéer

Under detta årtionde var folks världsyn optimistisk trots det hot som kärnvapenkrig och Kalla kriget utgjorde. Rums- och möbeldesignen var också innovativ, men nmed tiden har dess populariet minskat. Men nu är 1950-talets design på väg tillbaka.

1. Färger – på den tiden fanns det tre populära fäger: pastell, modern och skandinavisk.

2. Tyger – tyger med djärna mönster. Stjärnor, ränder, rutmänster och polkaprickigt ät populära mönster. Designs som frukter, blommor och abstrakta mönster var också vanliga.

3. Möbler – de vanligaste är de traditionella stoppade möblerna och de skandinaviska av ljusfärgat trä och rena linjer. Vinylstolar var också vanliga, vilka gavs ett lager av formica för att göra dem eleganta och slitstarka.

4. Golv – linoleum användes ofta som golv i många hushåll. Golven designades ljusa och färgstarka så att de blev mer levande och dynamiska.

5. Tillbehör – vanliga material var plast, trä och metall och det vanligaste motivet var atomåldern. Färgglada melamin- och melmacporslin samt Tupperware förvaringsbehållare var populära på 50-talet. Lampor användes inte bara som ljuskällor utan även som dekorativa föremål i inredningen.

6. 50-talets design fokuserar mer på en ren design med influenser från den skandinaviska designen. Desin från mitten av århundradet innebär användning av former inspirerade av rymdresor och atomenergi.

7. Western-stilen, som till exempel cowboys, är också populär.

8. Familjer fokuserar mer på bekvämlighet och fritid. De flyttade från staden till förorterna där de skapade en roliga och mer levande heminredning.