1970-tals ​tapeter​ – high tech-trender

1970-taler anses vara en del av, vad som känt som, den psykadeliska eran. Det var en period av utforskning och upptäckt inom samhället, musik och konstnärliga idéer. Även heminredningsidéerna hämtade inspiration från periodens ideal. Här har vi samlat allt du beöver veta om 1970-talets ​tapeter​ och dess betdyelse under den psykadeliska eran.

1970-taler anses vara en del av, vad som känt som, den psykadeliska eran. Det var en period av utforskning och upptäckt inom samhället, musik och konstnärliga idéer. Även heminredningsidéerna hämtade inspiration från periodens ideal. Här har vi samlat allt du beöver veta om 1970-talets ​tapeter​ och dess betdyelse under den psykadeliska eran.
1970-tals ​tapeter​ – high tech-trender

1970-talet – ett historiskt perspektiv och designens betydelse

1970-talet ses ofta som en instabil och flyktig era. Perioden är en berg-och-dalbana på grund av de spännande och farliga händelser på många olika platser i världen. Historiskt var grupper som kvinnor, afroamerikaner, gays och lesbiska på höjden av sin kamp för jämlikhet och mot diskrimination. Människor protesterade också mot kriget i Vietnam.

1970-talet beskriva ofta som den psykadeliska eran på grund av den omfattande användningen av psykadeliska droger som hade stor inverkan på många individer. De trodde användningen av dessa drogen skulle leda till sociopolitisk medvetenhet, enighet inom gruppen, mental gräsnlöshet och ökad empati jämtemot andra. Eran såg stora samhälleliga och politiska förändringar såväl som inom språk, litteratur och filosofi samt i hur männsikor klädde sig.

Husägare uttryckte också sin personlighet genom sättet de inredde och dekorerade sina hem på. Till exempel, ett populärt motiv var kurvlinära former och intensiva optiska färger inspirerade av popkonströrelsen. Popkonst fokuserar på de saker som inte får så mycket uppmärksamhet annars. Popkonströrelser var emot folks elitistiska och överdådiga livsstil. Det är en återgång till att ofamna ouppskattade föremål såväl som en bra affärsidé. Det resulterade i att för många individer hade konststyckena och idéerna mer mening. Många stödde popkonstkultruren då de tyckte att den var lättarr att förstå, men samtidigt såg andra den som vulgär.

1970-talets inredningsdesign och populära tapetdesigner

1970-talets inredningsdesign fokuserade på naturen och miljömedvetenhet. Designen reflekterar också den asiatiska kulturen eftersom många söker svar i dess andliga läror. 1970-talets innovativa design influerades faktiskt av en icke-konform kultur som var populär under eran. Det som är känt som "Mod"-looken hämta mycket inspiration från dessa faktorer. Eran kännetecknas av uppkomsten av Space age-teknologier och tillgänglighetetn av nya resurser. Många eleganta och innovativa designtrender uppkom under årtiondet och används fortfarande idag.

Färger som var populära på 1970-talet ansågs vara trendiga färger, som ljusgrönt, solgult, orange. Brunt och vitt. Den vanligaste färgkomobinationen var svart och vitt och heminredningen förbättrades ytterliagare med olika accenter som ljust färgade kuddar, stolar och andra möbler. Trots att färgkombinationen svart och vitt var känd, så var andra kombinationer som ljusgrötn och blått, rosa och grönt, rosa och lila, gult och orange och gult och vitt också vanliga. Tyg med design med ljusa blommor och grafiska och geometriska mönster föredrogs före vanliga mönster.

Tapetdesignen på 1970-talet liknande de tygdesigner som fanns tillgängliga. De är i ljusa färger och populära designer var upprepade geometriska mönster, svampar och blommor. Dessa repetetiva mönster på tapet representerar den skarpa stilistiska motsvarigheten till vad som kallas fri form. Oavsett vilken tapetdesign man väljer, så länge de är i ljusa färger, komemr de att reflektera den stil som var populär på 70-talet. I de flesta hem är tapetdesignen viktigt eftersom den reflekterar husägarens personlighet och ideal. Man trodde att psykadelisak drogen fick folk att gilla ljusa och jordfärger och därför skulle designen vara livligare och gladare jämfört med den moderna stilen. Det är anledningen till att 1970-talets tapetdesign ser ut som den gör.

Under den psykadeliska eran bestod golvbelägningen för det mesta av trä i de flesta rum och keramiska plattor till barummet. Små mattor, linoleum och mattor användes antingen för att skydda govet och/eller som ett dekorativt föremål.

Belysning fungerade också som en elegant dekor och en funktionell armatur, Lavalampor var väldigt populära och fanns i många hem. Den vanligaste väggdekoren var tapeter med geometriska former i ljus färger eller naturinspirerad design i neutrala färger. De här designerna fungerar bra så länge de står i konrast till möblernas och andra designelemnets färger.