Japandi – en harmonisk fusion av japansk elegans och skandinavisk design

Tidlös. Avskalad. Varm. Rustik. Uttrycken för denna heta inredningstrend är många, och de är alla viktiga hörnstenar för den som väljer att omfamna en mer harmonisk filosofi för hemmet. Japandi är en spännande hybridtrend som verkligen korsbefruktat två fantastiska stilar och skapat en värld av både perfektion och hållbarhet.

Kanske har vi det historiska, kulturella arvet att tacka för japandi. Relationen mellan Danmark och Japan går så långt tillbaka i tiden som 150 år. Danska arkitekter och formgivare började då ta sig mer långväga för ny inspiration – Japan blev deras största och viktigaste källa för kommande influenser. Engagemanget visade sig vara ömsesidigt – japanerna tog tidigt till sig den danska designen. Kanske tack vare att de båda nationerna har en utpräglad kärlek och respekt för hantverk och naturmaterial. Här kommer både den japanska filosofin ”wabi-sabi” och danskarnas ”hygge” in i bilden. Den gemensamma nämnaren är uppskattningen av det enkla, något som verkligen återspeglas i den nya japandi-stilen.

Zen Flow Light - DesignSalong

Naturliga färger och former

Japandi ligger helt rätt i tiden och ses av många som en motreaktion till konsumtionshetsen som dominerat länge. Det är också en trend som helt tar avstånd från den antiminimalistiska #cluttercore-hysterin som lever ett parallellt liv och är omåttligt populär. Japandi står för en avskalad miljö med fokus på funktionalitet och enkelhet. Den skandinaviska stilen kännetecknas av en ljus och diskret färgskala med neutrala toner och naturligt obehandlat trä. Japandi innebär dock ofta lite mer rustika toner och material. Tänk dig mörka träslag, svarta siluetter och lite murriga kulörer i kombination med något mer kraftfulla skandinaviska detaljer. Kanske kan man säga att man tuffat till det klassiskt skandinaviska lite för att sätta ett tydligare avtryck.

Omsorgsfulla val

Klimatkrisen, hållbarhetsvisioner och Covid-isolering har gjort att vi är många runt om i världen som börjat se på livet på ett annat sätt. Vi testar nya riktningar i livet och gör nya, omsorgsfulla val i både stort som smått. Ett enklare liv är filosofin - med mer närhet och lugn och mindre konsumtion. Det handlar till viss del om att rensa och skapa rena ytor, men framför allt ligger fokus på att hitta en plats för reflektion. Ett andrum där omvärldens alla intryck stängs ute. Man kan läsa om tips som att placera en fåtölj i ett hörn som kan vändas bort från resten av rummet, eller ett sovrum fritt från alla möbler utom möjligtvis ett sängbord. Det är för många kanske att ta det ett steg för långt – tur då att det finns tapeter, tavlor och posters som kan mjuka upp rummet och göra det personligt, utan att bryta mot eventuella trend-regler!

Ginkgo Biloba Beige - Photowall

5 Japandi-inspirerande hållpunkter att utgå ifrån:

  • Rensa! Bort med informationsoverload och visuellt buller. Passa på att också fokusera på kropp och själ med yoga och te. Meditation någon?
  • Hitta lugnet! Vi söker efter lugn och en plats att landa på, inredningen ska vara avskalad och harmonisk med naturnära element som komplement. Satsa på taktila ytor, gärna blästrat eller med patina.
  • Skapa kontraster! Rena linjer och stram inredning i kombination med imperfektion och naturmaterial. Keramik, rotting och ull passar perfekt in.
  • Tänk långsiktigt! Vi behöver göra klokare val och leva med dem längre. Satsa på tidlös design och sådant du vill ha omkring dig resten av livet.
  • Less is more! I livet, i kroppen, i hemmet. Detta är en minimalistisk trend som går att applicera på mycket…
Soft Frayed Wall - Photowall

”Japandi är en minimalistisk trend som bygger på hållbara och medvetna val som uttrycks genom väl avvägd design.”

-Anneli Öquist, trendexpert på Photowall

Naturliga färger och ljusa paletter är basen, som sedan med fördel kompletteras med detaljer i något kraftigare accenter. Men det finns också dem som satsar på starka färger i större skala, för att i stället tona ner helheten med mer harmoniska möbler och accessoarer.

Vi på Photowall älskar trender som öppnar upp för personlighet och egna tolkningar. Välj att tapetsera ett helt rum, eller styla med en stilren poster. Kombinera färg och form, hitta dynamiken detaljer och kraftigare accenter. Välj det som passar just dig – nu och i framtiden. Inspireras gärna av vår Japandi-kollektion med motiv som andas lugn och harmoni, med jordnära toner och okonstlade linjer. Vilken blir din favorit?

Natural Bamboo Wood - GI Collection

Till kollektionen.

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1–4 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.