Möt CEVO, konstnären som gör konst av tusentals prickar

INTERRUPTED UNIVERSE är en kraftfull och iögonfallande tapetkollektion skapad av den argentinska konstnären Sebastian Scaglione, verksam under under pseudonymnamnet CEVO. Photowall har träffat den Stockholm-baserade konstnären för att prata mer om hans arbete och sin första tapetkollektion.

– Det konstnärliga arbetet bakom CEVOs tapetkollektion Interrupted Universe är något utöver det vanliga och något som vi inte har gjort tidigare. Hans hängivna, unika och tidskrävande prickteknik tillför verklig passion till den här kollektionen, säger Anneli Öquist Sterner, produkt- och designchef på Photowall.Varje tapetmotiv består av minutiöst detaljerade, handritade teckningar, skapade av tusentals prickar. Konstverket nedan Interrupted Universe VI, består av mer än 298 000 prickar och tog 19 timmar att slutföra.

Interrupted Universe VI, illustration som består av 298 500 prickar.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en grafisk formgivare från Buenos Aires. Jag flyttade till Stockholm för flera år sedan och nu arbetar jag som Art Director på Karma, en app som hjälper till att ta vara på osåld mat. I de här tapetkollektionen har jag använt mig av en speciell prick-teknik (stippling) för att skapa sina realistiska teckningar. 

Hur blev du intresserad av konst?

Att rita har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. Som barn älskade jag att rita, måla och utforska världen runt omkring mig. Under min uppväxt provade jag på lite av allt, jag studerade karikatyr, akrylmålning, snickeri och musik. När jag blev klar med mina studier i grafisk design i Argentina började jag måla väggkonst. När jag flyttade till Stockholm insåg jag att det här inte var den bästa staden för en väggkonstnär, så jag köpte en fineliner och papper och började rita en massa, och nu kan jag inte sluta.

Vad inspirerar dig?

Allt jag ser. Universum inspirerar mig mest, där kan allt du kan föreställa dig vara verkligt. Jag älskar att lyssna på musik, det är en av mina främsta följeslagare. Jag lyssnar på all slags musik, från jazz till psykedelisk rock, till elektronisk musik.

Vad fick dig att flytta till Stockholm? Vad är den största skillnaden mellan Stockholm och Argentina?  

Förälskelse, nyfikenhet, snö, norrsken och en bättre livskvalitet. Jag gillar att Stockholm är en mycket liten och vacker stad, omgiven av natur och vatten. De största skillnaderna är människorna och ljuset. Oavsett vad alla andra säger, så gillar jag vintern och de långa mörka nätterna. Jag tycker den är oerhört fridfull, för mig är det den mest produktiva tiden på året.

Sebastian Scaglione, konstnären bakom CEVO. Bild av: Danijela Froki

Vad inspirerade dig till att börja skapa teckningar av prickningar?

Jag ville skapa hyperrealistiska bilder. Att göra små prickar blev mitt sätt att återskapa alla bilder jag ser. Jag tänkte att om ett segment var en oändlig rad av prickar, skulle en bild vara en oändlig rad av segment.

Interrupted Universe IV – 15 timmar och 241 600 prickar.

Dina verk består av tusentals pyttesmå prickar. Kan du beskriva din arbetsprocess?  

Jag börjar med en idé i mitt huvud och börjar skissa på papper. När jag har den slutliga skissen börjar jag göra prickar, utifrån och in. När jag ritar djur eller specifika föremål behöver jag titta på några bilder som fungerar som referenser, för att se alla detaljer. Universum är ganska slumpmässigt. Jag börjar med att göra lager av prickar tills jag ser några former och börjar bestämma var planeterna ska vara eller var galaxerna ska placeras.

Interrupted Universe V

Räknar du verkligen prickarna?

Ja, men inte en efter en! Jag ritar olika små fyrkanter på 1x1 cm och fyller dem med prickar som jag räknar en efter en, vilket tar mig några minuter. Sedan reproducerar jag bara ytan av dessa rutor och gör enkla uträkningar, så har jag ett riktigt ungefärligt antal prickar.

Hur lång tid tar det att slutföra en teckning?

Det beror såklart på teckningens storlek och komplexitet. De flesta teckningar, som Interrupted Universe VI (bläckfisken) och Interrupted Universe V (sköldpaddan), är ritade som A3-original, vilket tar upp till 19 timmar att slutföra och består av mer än 280 000 prickar. Mindre, "enklare" teckningar, som Interrupted Universe III (ögat), ett A3-original, tog cirka 11 timmar att göra och bestod av 52 600 prickar. 

Berätta mer om din tapetkollektion Interrupted Universe.

Min tapetkollektion består av surrealistiska hyperrealistiska illustrationer med influenser av neo-gotik och cyberpunk. Den kallas Interrupted Universe eftersom den visar hur universum kan störas av geometrier, lager och levande saker, vilket skapar en störning i rymden.  

Vilken typ av konst inspirerar dig mest?

Salvador Dali, Malevich, Kaws, Vivaldi, Vangelis, Hernan Cattaneo, Dulk och Eduardo Kobra.

Vad är ditt personliga motto eller ord du lever efter?

Tänk som ingen annan, gör som ingen annan. Ta vara på och njut av nuet.

Interrupted Universe IV
Interrupted Universe V
Interrupted Universe Fusion I