Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-3 dagar.

08-550 023 18 08-550 023 18

DIY – Vik en julstjärna av tapet

Att vika julstjärnor av tapet är ett enkelt och effektfullt julpyssel. Det finns varianter som går supersnabbt och så finns det andra som kräver lite mer tid. Vad du än väljer att göra så är det definitivt en dekoration som sätter julstämningen direkt. I den här artikeln visar vi några olika exempel.

 

Julstjärna med spetsar

Svårighetsgrad
Medel

Tidsåtgång
20-30 min 

Du behöver:

 • Tapet 45x100 cm
 • Linjal
 • Penna
 • Sax
 • Snöre
 • Häftapparat, lim eller limpistol

Börja med att med en penna dela in tapeten i 3 lika stora remsor på längden. Eftersom Photowalls tapetvåder är 45 cm, så blir varje remsa 15 cm. Längs med ena långsidan, markera ca 10 cm från kortsidan, och markera därefter var 20:e cm. 

Gör markeringar var 20:e cm längs med det långa strecket som är närmast dina andra markeringar. Rita sen ut en linje mellan dina markeringar för att skapa ett sicksackmönster. (Se bild.) 

Vik hela tapeten i mitten på längden med motivet inåt. Det här gör du för att kunna klippa två exakt likadana sidor. Klipp enligt dina streck och markeringar bort spetsarna genom båda tapetlagren. 

Vik upp allt så att din tapet ser ut som på bilden. Vik sedan en dragspelsvikning från kortsida till kortsida. 

Vik och knyt ett snöre i mitten. Limma eller häfta ihop de öppna ändarna så du gör en hel cirkel. 

Fäst en fiskelina eller ett snöre i toppen av en spets och häng upp. Vill du göra en dubbelsidig stjärna, limma ihop två tapeter med baksidan mot varandra och gör på samma sätt. 

 

Liten dekorationsstjärna

Svårighetsgrad
Enkel

Tidsåtgång
15 min 

Du behöver:

 • Tapet eller tjockare papper
 • Sax eller skalpell
 • Snöre
 • Dubbelhäftande tejp eller snabbtorkande lim, till exempel limpistol

För att göra små stjärnor behöver du en bit tapet som är 5x45 cm. Vik en dragspelsvikning och klipp en form längs med ytterkanten på ena långsidan. Gör hål på den andra sidan med en nål eller liknande och trä ett snöre och knyt ihop hela stjärnan. Fäst ihop stjärnan med dubbelhäftande tejp och gör hål i toppen och sätt i snöre om du vill hänga upp dem. Vill du ha en dubbelsidig stjärna limma ihop två lika stora bitar tapet med baksidan mot varandra innan du börjar vika. 

 

Snabba julstjärnan

Svårighetsgrad
Enkel

Tidsåtgång
10 min 

Du behöver:

 • Tapet eller tjockare papper
 • Sax eller skalpell
 • Snöre
 • Häftapparat, dubbelhäftande tejp eller snabbtorkande lim, till exempel limpistol

Den här stjärnan går i en himla fart och det är en liknande princip som stjärnan med spetsar. Men här behöver du inte mäta eller klippa utan du kan direkt gå på vikningen. Du behöver en tapet som är ungefär dubbelt så lång som bred. 

Vik en dragspelsvikning från kortsida till kortsida. Här kan du antingen vika små eller stora veck. Det är en smaksak och ger olika karaktär på stjärnorna bara. Vik och knyt ett snöre i mitten och klipp en form längs med ytterkanterna. Det kan vara en rundad eller rak. Prova dig fram!

Häfta eller limma ihop stjärnan. Fäst ett snöre i toppen och häng upp. 

Stort lycka till med dina julstjärnor!

Tapeterna vi har använt oss av för att göra dom här är:
Wonder - Steel, Jungle Orchid, Cone, Emerald Jungle, Herbage, Botany Banana, Watercolour - Evening Plum, Watercolour - Pink Calcite, Birds Nest - Black

Mer julinspiration och pyssel hittar du här:
Skapa en ovanligt vacker jul - 3 fina julpyssel som du kan göra hemma

---

Anna María Larsson, kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva.

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-3 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.