Så skapar du en fin tavelvägg - upphängningsguide

En tavelvägg kan verkligen sätta din personliga prägel på ditt hem. För ingen tavelvägg är den andra lik. Men det kan vara lite knepigt att veta i vilken ände man ska börja och hur sjutton ska man kunna bestämma sig? Lugn, vi guidar dig rätt!

Planera tavelväggen

Först och främst gäller det att bestämma var du vill ha din tavelvägg. Är det en stor tom vägg eller står det en soffa framför, hänger en TV på väggen eller något annat som du behöver tänka på? Se över vilka förutsättningar du har. När det är klart är det dags att välja motiv. Kanske har du några tavlor hemma som du vill få med eller ska du börja helt från början? På Photowall har vi i dagsläget över 20 000 motiv att välja på. Så det finns något för alla!

 

Börja med att välja ut ett gäng favoriter och se hur de passar med varandra (du vet väl att du kan hjärt-markera dina favoriter och enkelt se dem samlade på en sida?). Gillar du att jobba digitalt kan du samla alla dina favoriter i ett dokument och lägga upp dem bredvid varandra. På så sätt får du en snabb överblick över hur din framtida tavelvägg kan komma att se ut. 

När du har bestämt dig för dina motiv är det dags att bestämma storleken på tavlorna. Alla Photowalls tavlor finns i flera olika storlekar och du kan välja med eller utan en vit kant. Dessutom finns det tre olika ramar, vit, svart och naturlig. Här kan du låta motivet bestämma vilken ram som passar bäst och blanda som du vill. Eller så bestämmer du dig för en typ av ram på alla. 

 

Några kompositioner

Det finns tusentals olika sätt att hänga tavlor på. Men ibland kan det vara skönt att hålla sig inom en viss stil. Eller i alla fall inspireras av något. Här är fem olika kompositionsförslag som kan vara till hjälp.

För att få en känsla över vilken storlek du ska ha på tavlorna kan det vara bra att testa på din vägg. Jobbar du digitalt kan du ta en bild på din vägg som ska ha tavlor och sen placera ut dem i datorn. Vill du jobba mer analogt är det enkelt att sätta upp washitejp eller maskeringstejp på väggen och “rita” ut tavelväggen på så vis. Då kan du få rätt storlek och mått direkt på väggen. Det är också enkelt att klippa ut kartongbitar eller kvadrater i stora papper som du fäster på väggen alternativt lägger ut på golvet. Då kan du enkelt flytta omkring din tavelvägg och känna in hur du vill ha den. 

 

Planera din tavelvägg genom att klippa ut kvadrater i papper och sätt upp på väggen. Här behöver det inte vara exakta mått och avstånd, utan det viktiga är att du känner in känslan.

När du bestämt dig för storlek och motiv är det bara att beställa hem. 

 

Olika väggar och material

När du väntar på leveransen av dina tavlor kan det vara bra att se över så du har rätt material hemma för att sätta upp dina tavlor med. Vet du vilken typ av vägg du har? Grattis! Då är du ett steg närmare. Kolla med personalen i din bygghandel med vilken typ av väggfäste du ska använda för att hänga upp dina tavlor med. Vet du inte vilken vägg det är knacka i väggen och lyssna på ljudet. Ibland kan det vara svårt att veta om en vägg är av tegel eller betong till exempel. Då kan man borra ett litet hål i väggen och se vilken typ av borrdamm som kommer ut. Det kan berätta vad som finns i din vägg. 

Några olika väggtyper är: 

  • Trävägg 
  • Betongvägg
  • Lättbetongvägg
  • Tegelvägg
  • Gipsvägg

 

Bra att tänka på när du hänger tavlorna på väggen

Nu kommer vi till det roliga, förvandlingen! Nu är det dags att hänga upp tavlorna på väggen. Beroende på vad du har för material i din vägg eller andra förutsättningar så är det dags att spika, borra, skruva eller kanske använda tavelupphängning som inte lämnar några spår och bara är att limma upp på väggen. Det sista alternativet är smidigt om du till exempel bor i hyresrätt eller studentlägenhet och inte får göra hål i väggen. Är du osäker så kolla med personalen i din butik vad de skulle rekommendera.

 

För att få en överblick är det enkelt att lägga ut alla tavlorna på golvet. Då kan du känna på avstånd och placeringar med de riktiga motiven. Mät och markera ut på väggen var du ska göra hål. Ett knep är att använda samma papper som du skissade med på väggen och göra en markering på dem var fästet sitter. Sen är det bara att spika rätt igenom pappret. Då vet du att du fått spiken på rätt plats. 

 

När du hänger tavlorna kan det vara bra att ta hjälp av ett vattenpass så att du vet att allt hänger rakt. Är tavlorna lite sneda kan det förstöra helhetsintrycket.  

 

Stort lycka till med din tavelvägg!

 

5 tips för en snyggare tavelvägg

  • Låt mittpunkten på tavlorna vara i ögonhöjd. Då får du en bra balans i rummet.
  • Ha ett jämnt avstånd mellan tavlorna för ett lugnare intryck
  • Häng tavlorna rakt! En vanlig miss är att de hänger lite snett, använd ett vattenpass för att se så de verkligen är raka.
  • Hänger du tavlorna bakom soffan, tänk då på att du ska kunna luta dig bakåt utan att slå huvudet i en ram.
  • Lågt i tak - häng tavlor hela vägen upp till taket så ger det en illusion av att det är högt i tak.

 

Produkterna som ingår i tavelväggen ovan är:

Equilibrium, Rhizome, Plateau, Stairs, Kimono, Turquois Bouquet, Leafage - Dark

---

Anna María Larsson, kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva.