1960-tals design för hemmet – rena konturer från Strobritannien

1960-talet är känt för att vara extravagant. Under den här eran blev efterkrigsgenerationen vuxna och hämningar var inte den del av deras vokabulär, speciellt inom heminredning. Här har vi samlat allt du behöver veta om 1960-talets heminredning.

1960-tals design för hemmet – rena konturer från Strobritannien

1960-talets design ditt hem – rena konturer från Storbritannien

Psykadelsik, idealitisk, euforisk, omvandling, hippies. Det här är antagligen orden som bäst beskriver 1960-talet. Färgstarkt, livfullt och lite överdrivet det är vad man kan säga om årtiondets design och mode. Efterkrigsgenerationen sm födded på 40-talet är nu vuxna och det verkar troligt att avsaknaden av hämningar uttrycks genom deras livsstil.

1960-talet förknippas med ryndåldern och uppror. Man kan se att heminredningsstilen från den här tiden är helt annorlunda från den som var populär på 50-talet och det vi har idag. Årtiondet är känt för att vara omåttligt eftersom stilen var en blandning av olika influenser. Fokus låg mer på den visuella effekten och inte på specifika regler inom estetik och heminredning. Vem bryr sig om regler när inredningens design är mittpunkten.

Historiskt perspektiv på 1960-talets heminredning

1960-talet kan betraktas som ett händelserikt årtionde. Många historiska händelser ägde rum under årtiondet som skulle komma att få stor inverkan på många länders och deras befolknings kultur och traditioner. Under årtiondet var krig och fred på gränsen till att antingen göra eller förgöra en nation. Perioden dominerades av medborgarrättsprotester, Vietnamkriget, mord på två stora män: John F. Kennedy och Martin Luther King, den kubanska missilkrisen, den första mannen på månen. Årtiondet var också en period då folk experimentera med så kallad fri kärlek; och en period som kännetecknas av flower power pcj popmusik. Om de tidigare decennierna var mer patriotiska togs det här åårtiondet över av Storbritannien som böev ett centrum för allt som är coolt.

Under tidigare årtiodnen låg fokus mer på modernism vilket på en del sätt har avvisat historiska influenser. På 1960-talet däremot plundrades det förflutna i jakt på inspiration för en rebellisk anda. Resultatet blev en blandning av olika idéer och designsstilar. Vissa skulle nog beskriva designstilen som ett hopkok av helt olika stilar, inklusive edwardianska och viktorianska inredningsstilarna.

Popkonst och popkonströrelsen var mycket framgångsrika under årtiondet. Popkonstdesign av artister som Andy Warhol och David Hockney har dominerat heminredningen, både som väggmålningar och affischer. Deras deisgn refererar till masskultur som tecknade serier och ikoner som Marilyn Monroe. Popkonst har influerat de flesta aspekter av heminredning som möbler, tapeter med mera.

1960-talets inredningsidéer

Här är några idéer som kommer att återskapa minnen från 1960-talet i ditt hem:

1. Virdcirkulation – skapa sp mycket öppen yta som möjligt i ditt hus så att vinden kan cirkulera men också för att släppa in så mycket naturligt ljus som möjligt. Skjutdörrar och rörliga skärmar är bra för att dela upp ett rum.

2. Möbler – använd plast- eller genomskinliga uppblåsbara möbler, plast är vanligaste materialet det här årtiondet. Föredragen designför möbler är futuristisk och rymdåldern.

3. Bönsäck – skapa ett rum där du kan slappna av och samtala med dina vänner och familjemedlemmar genom att placera ett madrass, en bösäck och en massa kuddar på golvet .

4. Tyger – använd tyger med stora upprepade mönster eller grafiska bilder av popkonst.

5. Belysning – javalampor, optiska lampor av neon fiber som ändrar färg eller lampor inspirerade av en marrockansk stil var populära på 60-talet.

6. trä – var inte så populär på 60-talet, förutom furu som vanligtvis används som takbjälkar i träpanelen.

7. Symboler – det bästa är att skapa sin egen design. Med en pensel och färg som lyser i mörkret kan du skapa din egen psykadeliska väggmålning.

8. Färger – levande fäger som ljusrött och lila kommer att skapa en 60-tals atmosfär i ditt hem. Svart och vitt kan också användas.

Bildkälla: plastolux.com, The Allum House by Payne & Hunt