Inred miljövänligt och hållbart

Vill du också bli bättre på att inreda mer miljövänligt hemma? Att inreda med fokus på hållbarhet behöver inte vara svårt och det finns många knep att ta till för att lyckas. Här nedan listar vi tipsen som gör det enkelt att inreda miljövänligt och hållbart!

Leva hållbart

Att leva hållbart och göra miljövänliga val i vardagen kan kännas som en stor omställning om man inte gjort det förut, men det behöver inte vara så svårt som man tror. 

Allt fler väljer idag att göra medvetna val för miljöns skull och förhoppningsvis är det en trend som kommer fortsätta. Folk är trötta på massproduktion och allt fler väljer idag att köpa begagnat istället för nytt. 

När man ska tänka klimatsmart är det kanske lätt att glömma bort att man måste ändra alla delar av sin konsumtion och det inkluderar också inredningen. Miljöaspekten för inredning inkluderar allt från hur skonsam produktionen av inredningen är mot miljön, till hur klimatsmart transporten är, och dessutom att produkten ska vara så hållbar som möjligt för att öka dess livslängd.

Här nedan följer åtta tips och knep som gör det enklare att inreda miljövänligt och hållbart.

1. Återanvänd och återbruka

Liksom de flesta av oss så har du kanske hunnit samla på dig en hel del möbler och inredningsdetaljer genom åren. Gå igenom det du redan har och förnya och laga det som går innan du köper något nytt. Kanske går det att klä om soffan snarare än att köpa en helt nytt, eller varför inte uppdatera sitsarna på dina köksstolar?  Ge din redan befintliga inredning ett så långt liv som möjligt för att minska miljöpåverkan, och om du har en möbel som fortfarande är användbar men som du inte längre behöver; skänk den till en second hand-butik. 

2. Handla second hand

Behöver du ändå lägga till något i din inredning – börja med att leta på second hand eller på loppisar. Testa också att kolla hemsidor som säljer begagnade saker, där kan du enkelt söka efter exakt det du letar efter utan att behöva gå i en mängd olika butiker.

3. Tänk en gång extra

Ska du ändå köpa nytt? Gör det medvetet. Tänk på ditt material; vart är det producerat och hur? Gör det till en vana att kolla upp olika material, tillverkningssätt och ursprung och läs på så att du vet för- och nackdelarna mellan de olika alternativen. Tänk också på att välja inredning med lång livslängd. En soffa med avtagbar klädsel går att tvätta och uppdatera smidigt!

4. Materialval

Den här hänger ihop med den förra punkten; välj lokala material. I Norden är ljusa träslag som ek, björk och furu både lättillgängliga och vanliga. Välj ekologiska naturmaterial när du vill handla miljövänligt, som certifierad bomull eller linne. Vill du ha material som läder och skinn kan det vara klokt att kolla upp hur det har framställts och behandlats. Ska du köpa plast så välj gärna den återvunna varianten.

5. Håll koll på certifieringar

Det finns en hel uppsjö av olika certifieringar och märkningar och det kan vara svårt att hålla kolla på skillnaderna. Det gäller därför att läsa på om de olika märkningarna och vad de innebär. Håll utkik efter Gots- och Oeko-Tex 100-certifikat när du kollar på textilier. Är du osäker på någon märkning eller vill veta ursprunget på en viss inredningsdetalj så var inte rädd att fråga i butiken!

6. Låt det ta tid

Att inreda hållbart och miljövänligt tar oftast lite längre tid, men det kommer synas i inredningen om du låter det ta tid och prioriterar kvalitét och riktigt hantverk före kvantitet. Testa att skaffa inredningen i steg, lev i den och känn efter vad du verkligen behöver och vad som skulle passa in i ditt hem. Man behöver sällan så mycket som man tror.

7. Ersätt plaster

Att plast är dåligt både för miljön och för oss människor är ingen hemlighet, så att försöka byta ut många av plasterna i ditt hem är en bra förändring både för dig och miljön. Byt ut plasten mot rostfritt, trä och glas.

8. Varsam renovering

Att inreda hållbart handlar i mångt och mycket om att utgå från det du redan har, även när det kommer till själva bostaden. Försök att renovera utan att riva ut och byta ut. Ny färg och nya luckor i köket, eller nya tapeter och ett nyoljat golv kan i många fall göra tillräckligt stor skillnad för att en helrenovering inte längre behövs.