Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-3 dagar.

Så förnyar du köket utan att renovera

Köket är ett av de rum där vi spenderar det mesta av vår tid så det är kanske inte så konstigt att vi ibland känner att det vore trevligt med lite förändring. Att förnya ett kök kan kanske kännas som ett stort projekt, tankarna går genast till en stor budget och en helrenovering, men man behöver faktiskt inte renovera om för att förnya. Här nedan ger vi några tips för att uppdatera köket utan att det behöver kosta särskilt mycket eller bli allt för avancerat.

Foto: Naomi Hébert

Rensa och plocka fram favoriter

Ett enkelt steg för att höja känslan i köket är att rensa köksbänkarna från burkar, attiraljer och andra prylar. Välj ut ett par nya detaljer som får stå framme istället och byt ut dem efter årstid för att få en annan känsla i köket beroende på säsong. Plocka antingen bland de favoriter du redan har, eller införskaffa några nya, kanske en särskilt snygg mixer eller fina plåtburkar som kan funka som förvaring för t.ex. te och kaffe.

Foto: Becca Tapert

Måla om

Att måla om är ett snabbt sätt att förnya de flesta rum i hemmet och det gäller förstås även i köket. Oavsett om du har tröttnat på kaklet, köksluckorna eller väggarna så kan du med lite färg lätt skapa en helt ny känsla. Testa att måla om väggar, kanske skapa en fondvägg eller om du är riktigt modig, måla om köksluckorna! Glöm dock inte att du antagligen måste slipa luckorna innan du börjar måla, annars får inte den nya färgen fäste.

Foto: Christian Mackie

Byt ut knoppar och handtag

Att byta ut köksluckorna kan kännas som ett alldeles för stort projekt, men du behöver faktiskt inte gå riktigt så långt för att skapa nytt liv i ditt kök. Testa att byta ut knopparna och handtagen på köksluckor och lådor. En liten detalj kan göra stor skillnad och det är heller inte särskilt svårt att skruva av gamla handtag och skruva dit nya. Glöm dock inte att mäta handtagen innan du skaffar nya, du vill helst kunna återanvända de gamla borrhålen!

Foto: Daniel Prado

Väck nytt liv i bänkskivan

Har dina arbetsytor blivit slitna? Du behöver inte helrenovera! Har du en bänkskiva i trä så kan du betsa, slipa eller olja den för att göra den som ny igen. Om du har en bänkskiva i annat material, eller om du helt enkelt bara vill ha en ny arbetsyta, så kan du enkelt byta ut enbart bänkskivan istället för hela köket. Även stänkskyddet är enkelt att uppgradera och om du tänker byta ut båda två så kan det vara fint att låta dem gå i samma material eller färg.

Foto: Christian Mackie

Lägg till förvaring

Just nu är det lite på modet med öppen förvaring i köket. Vägghyllor eller stänger med krokar är både snyggt och flexibelt och fungerar bra som förvaringsalternativ eller som en plats att visa upp det fina porslinet. Det ger helt klart mer liv till ett kök än vad stängda skåp gör.

Foto: Edgar Castrejon

Skapa en köksö

En köksö är inte bara rent praktisk utan kan också göra att köket känns märkbart lyxigare. Du behöver heller inte installera en stor köksö för att få samma känsla. Istället kan du använda dig av en större serveringsvagn, ett avlastningsbord eller en nättare köksö som inte är platsbyggd. Du får både mer arbetsyta och mer plats för förvaring.

Foto: Ionut Vlad

Skapa plats för sopor

Ett praktiskt kök är ofta ett kök man trivs i, och att se över sophanteringen under diskhon kan öka praktikaliteten markant. Skaffa nya lådor och hinkar för sophantering och sortering så gör du vardagen lite smidigare.

Foto: Michael Jin

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-3 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.