Varför är skandinavisk design så populär?

Skandinavisk heminredning är en av de mest populära inredningsstilarna idag. Många blir imponerande av den elegans som den här designen erbjuder. Här har vi samlat allt du behöver veta om den skandinaviska heminredningsstilen.

Skandinavisk heminredning är en av de mest populära inredningsstilarna idag. Många blir imponerande av den elegans som den här designen erbjuder. Här har vi samlat allt du behöver veta om den skandinaviska heminredningsstilen.
Varför är skandinavisk design så populär?

Varför är skandinavisk design så populär?

Tre ord som bäst beskriver skandinavisk design: enkelhet, minimalism och funktionalitet. Skandinavisk design är en stil där användningen av designelement är nedskalade med naturliga element som gör det lätt att se designens funktionalitet. Den här designrörelsen uppstod på 1950-talet i den nordiska länderna Sverige, Norge, Island och Danmark.

Den skandinaviska designens huvudidé är att ha attraktiva och funktionella föremål som alla kan ha råd med, inte bara de rika männikskor. Designkonceptutet utvecklas till fullo efter andra värdlskriget då en skandinavisk socialdemokrati växte fram undr 1950-talet. Den här designrörelsen skulle så småningom bli orsaken till ökningen av tillgängligheten av billiga material såväl som metoder för massproduktion. De vanligaste material i den skandinaviska designen är formpressat trä, plast, anodiserat aluminium eller pressat stål.

Vanliga drag i den skandinaviska designstilen

Skandinavisk design är en av de mest populära designidéeraa i världen. I grund och botten finns deer 10 nyckelelement som skiljer den skandinaviska designen från andra designstilar:

1. Inga vägg-till-väggmattor – inom skandinavisk design används mattot mycket sparsamt, och då som en designaccent. Trägolv är vanligt och husägaren lägger ofta ut mjuka mattor eller fårskin för att göra trägolvet lite livligare.

2. Ljusa färger – vintrarna är vanligtvis långa i norden. Därför föredrar husägare vita väggar för att göra inredningen ljusare. När andra färger används, ska de vara mjuka och ge ett intryck av sammanhållning, likformighet och ljus.

3. Snickeri – som vi nämnde tidigare så går den skandinaviska stilen tillbaka till grunderna när det gäller användningen av naturliga material som trä. Väggar, golv, skåp och leksaker är iskandinaviskdesign vanligtvis gjord av trä. De vanligste träslagen är bok, ask och tall.

4. Raka linjer – utsmyckad eller överdiven detaljering är inte vanligt i skandinavisk design. Den här stilens främsta kännetecken är moderna, raka linjer och solida föremål.

5. Stök-fritt – förr i tiden var de husen i skandinavien små och onödiga saker fick inte plats. Att hålla huset stök-fritt är ett av den skandinaviska designstilens kännetecken.

6. Leksaker är enkla – den skandinaviska designen, som vi nämnde tidigare, måste behålla sin enkelhet och funktionalitet. Därför används träleksaker och tält ofta gjorda av naturligt material för att inreda lekrummet.

7. Naturligt ljus – på grund av väderförutsättningarna i regionen är naturligt ljus väldigt viktigt när det gäller att skapa en ljus inredning och det naturliga ljuset bör maximeras. Fönsterdesignen ska låta det naturliga ljuset flöda i huset.

8. Mysiga textilier – till skillnad från andra stilar så använder den skandinaviska designen sig inte av massor av filtar eller kuddar för att dekorera ett rum. Istället använder den sig av de som redan används för att hålla husägaren varm och som en accent när den inte är i bruk.

9. Växter som en del av inredningen – växter används för behålla kontakten med naturen och på samma gång göra inredningen levande och livlig.

10. Accenter är enkla – dekorationer hålls till ett minimum för att undvika en överbelamrad inredning. Därför är det vanligt med tomma väggar och utrymmen i den sknadinaviska heminredningen.

Den moderna skandinaviska designen

Genom åren har den skandinaviska designen utvecklats framförallt på grund av att principer, teoreier och processer har applicerats på möbler och produkter vilket har visat deras svagheter och möjligheter. Huvudsakligen bygger denna evolution på den samhällets situation och behöv.

De skandinaviska länderna har etablerat institutioner för att bevara och främja de olika designindustrierna. Till exempel visar Svensk form i Sverige på fördelarna med bra design i samhällelig utveckling. Det danska designcentret, å andra sidan, fokuserar på värdet av design för danska företag. Det isländska designcentret organiserar föreläsningar och seminarier såväl som utställningar med lokala designers och konstnärer. Det norska designrådet främjar design som ett verktyg för innovation.

För det mesta är designen tillgänglig och åtkomlig för alla och den visar att produktens skapare är mäsnklig. Den fokuserar huvudsakligen på funktionalitet utan att offra designens estetiska värde.