Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-2 dagar.

Lekfullt, grafiskt och färgstarkt - Erica Jacobson släpper sin första tapetkollektion

I kollektionen In My Mind får vi kliva in i Erica Jacobsons sprudlande sinnevärld med färgglada mönster som utstrålar glädje och energi. Hennes intuitiva känsla för färg och form har blivit hennes självklara signum och hennes karakteristiska uttryck återfinns i varje tapetmönster.

Erica Jacobson i sin ateljé. Foto: Sofia Runarsdotter

Klara, starka färger och grafiska inslag har blivit Erica Jacobsons självklara signum. Inspiration hittar hon överallt i världen från konst, böcker och människor till tygmönster och typografi. Kollektionen In My Mind beskriver hon som lekfull, varm och fylld av energi. Vi träffade Erica Jacobson för att ställa mer frågor om tapetkollektionen och den kreativa processen bakom skapandet.

Hur ser din kreativa arbetsprocess ut?
Jag brukar gå på konstutställningar och titta mycket i böcker och en del på nätet när jag ska påbörja ett jobb, kanske behöver jag läsa in mig på ämnet jag ska jobba med. Efter det samlar jag ihop till en moodboard för att ringa in en känsla i form och manér. Sedan gör jag en mängd teckningar för hand, jag använder bara svart penna och svart gouache. Teckningarna scannas in och jag färgsätter dem digitalt. 

Hur kommer det sig att du börjar med att teckna i svartvitt?
Jag vill att det ska kännas handgjort för att varje penseldrag, pennstreck ska få ett levande uttryck. Jag gör flera svartvita teckningar för att få upp en kvantitet, som jag kan välja ifrån. Oftast är det de mer skissartade teckningarna som blir bra, de lite omedvetna. Försöker man rätta till och göra det ”ordentligt” är det lätt att gå miste om nerven i uttrycket. Vill jag använda färg direkt är screentryck min favoritteknik där jag kan få upp stora ytor och former med färg.

Var hämtar du din inspiration?
Jag inspireras främst av konst, resor, färger och mönster. Spännande människor, växtlighet, screentryck och typografi. Just nu tittar jag mycket på Vouge-omslag från 30-talet, modeskaparens Yves Saint Laurent kollektioner under 80-talet. Konstnärer som Matisse, Sonia Delauany, Niki de Saint Phalle och Marina Abramovic inspirerar också.

Foto: Sofia Runarsdotter

Ett färgstarkt uttryck har blivit ditt signum. Hur gör du när du väljer ut olika färgkombinationer?
Jag tänker inte så mycket på att jag använder starka färger, det är helt enkelt något jag dras till. Inför varje uppdrag sätter jag upp en färgpalett med ett flertal kombinationer för att inte låsa fast mig i något jag brukar använda. Jag brukar inspireras av ett utsnitt på ett konstverk, ett tygmönster där två eller tre färger möts. ­Färg gör mig glad och inspirerad. Jag brukar använda mig av ett begränsat antal färger i samma bild för att få en effektfull sammanhållen och grafisk känsla.   

Varför är färg så betydelsefullt för dig? 
Om jag ska svara kort, så är det för att jag älskar färg. Det är svårt att förklara, men mina ögon dras till starka färger, i val av kläder och inredning. Livet blir mycket mer roligare med klara färger som omger en. I mina verk vill jag att det ska ge ifrån sig en viss energi.

Vad innebär illustration för dig?
Jag tycker att illustration är mycket viktigare, än vad det ges erkännande för. Konst och kultur såsom musik, teater och dans skapar en bra energi i vårt samhälle. I dessa politiskt turbulenta tider behövs goda krafter mer än någonsin.   

Berätta mer om inspirationen bakom dina tapetmönster i kollektionen. Vilken känsla vill du förmedla?
Jag har arbetat utifrån ett tema med drömmar och symbolik när jag skapat den här tapetkollektionen. Det finns så många symboler som påverkar oss människor. Jag vill att intrycket ska vara skönt och inbjudande, med varma färger fyllda av lust och energi. Det finns så många former och mönster i naturen som är osannolikt vackra. Exempelvis är tanken med fondtapeten In Bloom är att man kan sätta ett frö eller en idé, som sen efter lite tid och tålamod kan få blomma ut.

Har du något personligt motto eller ord som du lever efter?
Här och nu. Jag försöker skala bort oviktiga saker i tillvaron och skaka av mig konventioner som kan begränsa, men det är inte alltid så lätt.

Playing Cards I
In Bloom Blue
Palm Trees

Här kan du se alla tapetmotiv från Erica Jacobsons kollektion In My Mind.

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-2 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.