Måttanpassade tapeter och tavlor, fri frakt. Skickas inom 1-3 dagar.

Trendspaning 2019 - årets stora inredningstrender

Hur ser inredningstrenderna ut under 2019? Vad har lyfts fram på de stora inredningsmässorna? Bloggaren, kreatören och DIY-proffset Anna María Larsson har summerat årets trender som hjälper dig att navigera rätt. Häng med på en djupdykning!

Bilder: 101 copenhagenJotunNew Works Studio

Hållbarhet i fokus

Det som genomsyrar 2019 allra tydligast är något som förhoppningsvis kommer att stanna kvar länge, hållbarhet. Det finns med som en röd tråd i allt och ligger till grund för många inredningstrender. Tänk alltid andra hand i första hand och du är helt rätt ute. I hemmen får auktionsfynd samsas med loppisfynd tillsammans med möbler och prylar som gått i arv. Att måla om, förändra och ta hand om sånt du redan har är både bra för miljön och enligt trend. Med lite färg eller tapet kan möblerna kännas helt nya utan större ansträngning.

Skulpturala former och handgjorda hantverk

Det handgjorda och imperfekta har fått ta plats. Allt från föremål från enskilda konsthantverkare till att större kedjor tar fram och massproducerar produkter som ska kännas unika och handgjorda. Vi ser skulpturer i alla möjliga former, både som dekorationer samtidigt som det skulpturala också förs över på bruksföremål som exempelvis lampor och vaser. Det är taktilt med spännande former och strukturer.

Bilder: BeckersDnilvaPhotowall

Torkade växter

När det kommer till blommor i hemmet går vi från den kortlivade fredagsbuketten med blommor influgna från alla världens hörn till det mer hållbara alternativet med torkade växter, strån och kvistar. Allt från vasstrån till veteax och kvistar från träd och buskar i trädgården. Vi tänker mer hållbart och låter oss drömma och längta efter att få ta in blommor som är i säsong och närodlade när det väl är dags.

Nordiska träslag och högblanka ytor

De svenska träslagen är rätt val ur både trend och hållbarhetsperspektiv. Vi ser dem både som ljusa och mörkbetsade. Rotting är fortsatt ett material som syns på allt från större möbler till mindre bruksföremål. Den populära mässingen som har varit med ett bra tag får nu ge plats åt det högblanka, rostfria stålet.

Bilder: Tine K, Beckers

Starka färger och beige som ny basfärg

Om vi kikar lite på vilka färger som gäller 2019 så är det just FÄRG som är ledordet.

Vi har successivt rört oss från det ljusa och fräscha till där vi är idag. Det är mycket färg som blandas och tar plats. Varma beiga toner är det nya vita. Det beiga får utgöra den ljusa basen som tidigare varit vit och grå. Är du sugen på beige kan du både vara lite försiktigare med en ljus variant, eller ta i med mer tryck i kulören som nästan går mot brun om du tillhör den modigare sorten.

Rosa och rött fortsätter att vara hett. Rosa i form av varmare koralltoner och även den rostigt rosa eller den smutsrosa. Rött syns mer på detaljer som en accentfärg exempelvis som den tomatröda stolen, som har dykt upp titt som tätt i sociala medier och på inredningsmässor.

Bilder: Jotun, PhotowallBeckers

Grönt, blått och gult är alla färger som hängt med ett tag och fortsättningsvis också stannar kvar. De gröna tonerna har inslag av grått och den gröna färgen tar mer plats och syns på stora ytor såsom väggar. De blåa färgerna kan vi se allt från petroleum till koboltblått, särskilt som accentfärg. Även den gula färgen hänger kvar från tidigare säsong och piggar upp enstaka möbler eller detaljer såsom textilier.

En nykomling som länge varit knepig och utskälld är den lila färgen som nu tar revansch! Syrenlila färger dyker upp och känns väldigt harmoniska.

Har du varit sugen på färg är det nu du ska våga både i hemmet och på dina kläder!

Våga blanda oväntade kombinationer och testa dig fram. Jag tilltalas otroligt av det jag har sett och ser. Särskilt att vi alla ska tänka till en extra gång, vårda det vi har genom att förändra med enkla medel. Låt oss hoppas att hållbarhetstänket inte bara är en trend utan att det förändrar oss som konsumenter på lång sikt.

Nyckelord för 2019

- Hållbarhet. Hållbarhet blir ett allt mer viktigt inslag när vi inreder våra hem och kommer även märkas av i vilka materialval vi gör.

- Torkade växter. Vi byter ut snittblommor mot torkat pampasgräs eller vackra torkade buketter. 

-  Mycket färg! Nu får färgen ta plats och blandas gärna med varandra. Några av årets trendfärger är: beige bli den nya populära basfärgen, varma jordnära färger, varm rosa, korall eller rosa som drar mot orange, gult i olika nyanser både som accentfärg eller som huvudkulör i ett helt rum, syrenlila, gröna nyanser som gärna får dra åt det grå hållet samt röda detaljer och accenter. 

-  Trä är på väg tillbaka. Trä och naturmaterial såsom rotting, bambu och svenska trädslag som tall, gran, furu, ask med mera kommer på uppgång.

- Högblanka ytor kommer tillbaka och byter ut de matta. Högblankt stål, rostfritt och silver tar mer plats, mässingen finns kvar men har fått konkurrens

-  Skulpturala former. Vi kommer se mer runda, bulliga former bland möbler och inredningsdetaljer. Skulpturer både som prydnadsföremål och skulpturala former på lampor, vaser, bord, keramik med mera. 

- Återbruk står i centrum. Nytt skapas av gammalt. Återbrukade möbler får nytt liv med exempelvis färg, nytt tyg eller genom att byta ut detaljer såsom handtag eller knoppar.

Några favoriter från sortimentet 

Studio Metaflorica - Wildflowers Lining The Trail Purple & Wildflowers Lining The Trail - Kaki
Flaking Plaster Wall, Shingled Roof och Wooden Plank Wall
Lemon - Brume - Old Blush & Watercolour Pastel Pink

Anna María Larsson, kreatör, inspiratör och DIY-proffs. Tror bestämt att alla är kreativa och kan skapa, det krävs bara lite träning. Syns med jämna mellanrum i TV, håller i workshops och föreläser. Delar med sig av sånt hon skapar och inspireras av på bloggen och Instagramkontot @dnilva

Snabb leverans

Din beställning skickas inom 1-3 dagar och du har alltid fri frakt. Tapetlim ingår.

100% Garanti

Vi vill bara ha nöjda kunder, därför har du alltid 30 dagars öppet köp och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.