Kökstapeter och matrumsinspiration

Köket är hemmets hjärta där du lagar mat och umgås med vänner och familj. Det är en plats där familjen samlas för att äta, arbeta, göra läxor eller samtala om allt mellan himmel och jLäs merord. Därför är det viktigt att du inreder det efter dina behov. Här har vi samlat våra bästa tips för att skapa ett praktiskt och funktionellt kök, med mysig belysning och härliga kökstapeter, för hela familjen att vistas i. Oavsett om du har ett litet kök med ett köksbord för två eller har plats för ett stort matsalsbord är det ett rum många spenderar en hel del tid i. Fundera därför lite extra kring vilka behov du har och hur du på bästa sätt skapar en ombonad och inbjudande atmosfär.

Tapetstil och kökskänsla

Ett första steg är att fundera vilken känsla du vill skapa i köket. Vill du att det ska vara en avslappnande oas, en kreativ matlagningsplats eller en plats för sällskapsspel och långa samtal? Ta en titt i några inredningsmagasin eller på Pinterest för att hitta inspiration. Du kan också besöka kaféer och konstutställningar för att få inspiration, allt från köksluckor till tapetval. Gör sedan en enkel skiss över kökets planlösning för att se hur du får ut mest av ditt kök, var du kan skapa förvaring, vilket köksbord som får plats och vilken belysning du gillar. Prova gärna att mixa möbler, färger och tapeter från olika stilar för att se vilken stil som lockar mest. Och viktigast av allt, kom ihåg att det är du som ska trivas.

Tapet istället för kakel

För att skydda ytan ovanför diskbänken och spisen sätter många kakel. Ett sätt att göra den ytan mer personlig och färgglad är använda din favorittapet istället. Allt du behöver göra är att följa dessa enkla steg:
  • Mät ytan du ska tapetsera, välj sedan ut ditt favoritmotiv och beställ.
  • Nästa steg är att hitta en glasskiva i samma mått, du kan kolla med ett glasmästeri.
  • Kom ihåg att be om att få borrade hål i skivan. Detta för att du ska kunna använda dig av rosettskruvar vid montering i fall du vill byta ut din tapet längre fram.
  • Tapetsera sedan ytan. Är den inte högre än 45 centimeter kan du vrida på våden för att slippa skarvar på.
  • Borra sedan fast glasskivan som är enkel att torka av om det kommer smuts vid matlagning och disk. Färdigt!

Belysning i köket

Eftersom det här är ett rum där många samlas för olika aktiviteter är det viktigt att fundera lite extra kring ljussättningen. Ett kök där det lagas mycket mat kräver bra punktbelysning ovanför arbetsbänken och spisen. Förutom en bra arbetsbelysning behövs det en allmänbelysning för läxläsning, gärna med dimmerfunktion så den också kan användas för mysiga middagar. När grundbelysningen är på plats, addera då en stämningsbelysning för att skapa en extra mysig atmosfär.

Vad du ska tänka på när du möblerar ett kök

Oavsett om du vill ha ett minimalistiskt, färgglatt eller modernt kök är det några saker att tänka på innan du börjar möblera. Utgå från vad du ska göra i rummet och vilken yta som finns. Behövs det många stolar till vänner och familj, ett utfällbart bord för tidningsläsning eller inget bord alls? Och kanske ska extra förvaring adderas? Är det högt i tak men inte så många kvadrat kan du bygga förvaring på höjden. Har rummet ett fönster och mycket ljusinsläpp, placera matbordet i anslutning för att få en mysig känsla. Bor du på markplan och vill ha gardiner som insynsskydd, är ljusa kökstapeter och platsbyggd kökssoffa med ryggen mot fönstret vårt bästa tips. Väljer du ett runt eller ovalt bord känns rummet mer lekfullt och bjuder in till samtal. Är ditt kök mindre till ytan är vårt bästa tips öppna hyllor, det gör att köket upplevs större och luftigare.

Dekorera och tapetsera

När du börjar addera dekorativa detaljer och fina tapeter behöver du inte bara tänka kök. Inspireras av och håll ihop inredningen med övriga rum i hemmet och utgå från att du ska trivas. Inred med fina tavlor, vaser, ljuslyktor, textilier och gröna växter som du gillar men som också matchar med porslinet och andra köksattiraljer. Undvik att ha en klocka i köket för att skapa ett lugn och för att kunna fokusera på matlagningen, härliga middagar och mysiga kvällssamtal. Vilken tapet du ska välja i köket beror helt på vilken stil du gillar och viktigast av allt som får dig att trivas. Tänk på att tapeterna ska samspela med övrig inredning, färgen på köksluckorna, tak och golv. Vårt bästa tips för att hitta rätt tapet är att botanisera bland motiven i vår kökskategori. Här har vi samlat tapetmotiv i friska färger som blått och turkost. Du hittar också gula, orange och härligt gröna kökstapeter. Oavsett vilken färg du väljer på din tapet tänk på att mjuka färger gör att rummet upplevs ombonat och mysigt och friska ljusa färger ger en mer modern känsla.
Produktinformation
  • Visar sidan 1 av 1 sidor