Graffiti & Gatukonst

Det råder stor debatt om huruvida graffiti och gatukonst är konst eller inte. Vissa säger att det är vandalism och tekniskt sett har de inte helt fel. Gatukonst är i de flesta fall olLäs meraglig, det är sant. Andra säger att det är den moderna stadsålderns väsentliga konstform, och de har inte heller riktigt fel. Gatukonst kan enklast beskrivas som skärningspunkten mellan konst och brottslighet. Där dessa två möts sker magi. Ta med dig den magin hem med ett canvasuttryck med tema graffiti och gatukonst.

Konsten av det osynliga

Grejen med gatukonst är att eftersom den är olaglig görs den oftast på osynliga platser eller platser som är svåra att nå. Säkert har du också stirrat upp på ett graffitiverk och svurit att det måste ha gjorts av apor eller bergsgetter? Men nej, gatukonstnärer är ofta alltför mänskliga, och de, liksom deras konst, är ofta osynliga. Graffiti är på sitt sätt det sannaste uttrycket för hjärtat, och som de flesta sanna saker finns den ofta på platser som är både dolda och oväntade. Varför inte dela mysteriet med en målning som kombinerar konversationsobjekt och inredning perfekt?

Skild konst

Graffiti är inte bara begränsat till det som klottras på offentliga toaletter och på väggarna i tunnelbanan. Det är en konstform som är både unik och exakt, med regler precis som alla andra, och för dess utövare och deras publik är den kanske ännu mer värdefull på grund av sin flyktiga natur - trots allt avlägsnas den mesta graffitin ganska snabbt av de lokala myndigheterna. Det är en märklig, unik konstform, nästan ursprunglig i sin intensitet, och i form av ett canvastryck kommer den att lysa upp nästan vilket rum som helst med sin maniska energi.

Mysteriös konst

Precis som graffiti är det osynligas konst är det också det mystiskas konst. Titta bara på världens mest kända graffiti- och gatukonstnär, som bara är känd som Banksy. Ingen vet Banksys riktiga namn eller var exakt han kommer ifrån, men de känner till hans konst. I graffiti- och gatukonstens värld är konsten det enda som folk ser, och många säger att detta leder till en renare form av konst. Ren eller inte, den är i alla fall mystisk. Ett canvasuttryck av ett gatukonstverk måste tala för sig självt, eftersom det inte kan vila på konstnärens rykte.

Konst som talar

Ibland, när man tittar på graffiti eller gatukonst på rätt sätt, inser man att det man trodde var slumpmässiga färger och former faktiskt är ord. Många gatukonstverk är bara ord, klottrade över varandra på ett sätt som verkar slumpmässigt, tills allt du ser är en oskärpa som plötsligt sammanfogas till ett budskap. Oavsett om det är namn eller dikter som skrivits över och över varandra är det i det här fallet konsten som är budskapet. På många sätt kan graffiti betraktas som den moderna motsvarigheten till kalligrafi. Om man tittar på gamla tiders kalligrafi var budskapet konsten, och konsten var budskapet. Båda tillsammans blev något nästan transcendentalt. Naturligtvis är det inte mycket av det som skrivs på väggar som går i samma riktning som det som de gamla kalligraferna arbetade med - knappast någon graffiti-skrivit en massa bibelverser på New Yorks väggar nuförtiden - men det är ändå ett budskap. Ta dig tid att avkoda canvasutskrifter av dessa verk, och lysa upp ditt hem på samma gång.

Konst med attityd

Eftersom graffiti- och gatukonstnärer arbetar utanför gränserna för den "traditionella konstscenen" är de ofta villiga att ta risker med sina verk som ingen traditionell konstnär skulle ta. De kan gå loss och använda kombinationer av färg och form för att säga vad som är deras budskap för tillfället, utan att behöva fundera på om det kommer att sälja eller om det kommer att förstås. Det är en personlig handling, trots att den är så offentlig, och det är en glimt av en stads anda. FBI-agenter har sagt att de tittar på graffitin på väggarna för att mäta folkets humör - när graffitin är arg är vanliga medborgare det också, men graffitikonstnären har ett uttrycksmedel som inte alla har talang eller lust att få tillgång till. När du köper canvasutskrifter från vår kollektion med graffiti och gatukonst är det du faktiskt får en ögonblicksbild av stämningen på en plats vid en viss tidpunkt.
Produktinformation